Слава храма Вазнесења Господа Исуса Христа и насеља “Багљаш”, заменик градоначелника кум славе

Храм Вазнесења Господа Исуса Христа и највеће зрењанинско насеље “Багљаш” обележавају данас празник Вазнесења Господњег, познат у народу као Спасовдан, као храмовну славу и славу тог насеља. Свету литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор и умировљени епископ Филарет, уз саслужење свештенства Српске православне цркве - Епархије банатске, а након литургије обављено је и резање славског колача. Кум славе ове године био је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, а литургији су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, председник Скупштине града Чедомир Јањић, његов заменик Оливер Митровић, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и бројни грађани. 
 
 
 
 
О празнику Спасовдану беседио је јереј Миодраг Станојевић. Спасовдан спада у покретне празнике - пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса. Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Колики му је значај народ одувек давао види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.
 
 
 
 
Кум славе, заменик градоначелника Сантовац, подсетио је да је прва литургија у тада још недовршеном храму на Багљашу одржана на Спасовдан 2015. године и да је данашње окупљање поводом празника Вазнесења Господњег седмо по реду. 
- Част ми је и задовољство да ове године будем кум славе храма на Багљашу који, из године у годину, добија неке нове детаље и крајње контуре које би требало да има, а у њему се окупља све више грађана. Између два Спасовдана урађен је плочник око храма, прилаз храму, додатно уређен ентеријер, постављена расвета и верујем да ће се његовим коначним изгледом поносити и житељи Багљаша и сви Зрењанинци. Ја сам рођен на Багљашу, овде сам похађао школу, провео значајан део живота, стекао много пријатеља и желео сам да допринесем и изградњи овог храма. Морам да истакнем да је град у протеклим годинама помагао изградњу, реконструкцију или уређење не само овог, већ и других храмова на територији града, и православне и других вероисповести. Чинимо то и личним учешћем и користим прилику да позовем све који су у могућности да на такав начин помогну градњи и реконструкцији храмова на територији нашег града - казао је заменик градоначелника Саша Сантовац.  
 
 
 
 
Одлуком савета обе месне заједнице које чине насеље “Багљаш” - “Вељко Влаховић” и “Соња Маринковић” - Вазнесење Господње установљено је као заједничка слава, односно целокупног насеља “Багљаш”, највећег у граду, са својих скоро 20 хиљада становника. 
 
Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа освештани су 2013. године, а градња храма почела је две године раније. Прва Света литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Васнесење Господње, 2015. године. Храм је у основи тробродна базилика, површине око 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара. По стилу подсећа на манастир Хиландар, Сопоћане, Дечане и друге задужбине Немањића. Старешина храма је протонамесник Слободан Честић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6071/Liturgija_Bagljas_2021_0.jpg