“Дан Србије” у мађарском граду Морахалому: Град Зрењанин на церемонији примопредаје “Кључа Балкана” Суботици

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је, у Српском културном центру “Коло” у мађарском граду Морахалому, присуствовао церемонији примопредаје “Кључа Балкана” Суботици, чиме ће тај град на крајњем северу наше земље у наредних годину дана бити својеврстан домаћин и наследник у организовању различитих програма у “Колу”. Носилац “Кључа Балкана”, како наводе домаћини из Морахалома, јача однос међу нашим народима, представљајући своје културне, економске, друштвене и верске вредноссти у том граду, у трајању од једне године. Први носилац “Кључа Балкана” био је Зрењанин, који је то признање, због епидемије изазване коронавирусом, носио две године. 
 
 
 
 
Осим што је познат као бања и излетиште у близини мађарско-српске границе, у које радо долазе и бројни туристи из наше земље, град Морахалом је посвећени присталица пограничног суживота и добросуседских односа, и од 2019. године обележава 8. јул као “Дан Србије”. Додељивањем прелазног кључа и обезбеђивањем могућности за представљање у региону Хомокхат, Морахалом сваке године жели да подржи један град из Србије. 
 
Градоначелник Симо Салапура вратио је “Кључ Балкана” градоначелнику Морахалома Золтану Ноградију, а он га је потом предао градоначелнику Суботице Стевану Бакићу и председнику Скупштине тог града Балинту Пастору.  
 
 
 
Обраћајући се тим поводом домаћинима и гостима, градоначелник Зрењанина подсетио је на данашњи датум 2019. године, када је свечано отворен Српски културни центар “Коло”, а признање “Кључ Балкана” уручено његовом претходнику на месту градоначелника, Чедомиру Јањићу, данас такође присутном у Морахалому.
“Овај центар замишљен је као нови мост сарадње између две државе и народа и установа за неговање и јачање културних вредности, међунационалне толеранције, друштвених, образовних и верских веза. Верујем да ту мисију, упркос свим проблемима изазваним пандемијом, обавља на најбољи начин и да ће то чинити у још већој мери и убудуће. Премијерка Србије изјавила је пре неколико дана да су билатерални односи између наших држава најбољи у историји. Надам се да допринос томе даје и Град Зрењанин, кроз програме које је овде организовао, али и кроз друге активности и сталну сарадњу с нашим мађарским пријатељима и партнерима”, рекао је Салапура и навео да припадници мађарског народа активно учествују у свим областима живота Града Зрењанина.
 
 
 
“Мађарски језик један је од четири језика који су у званичној употреби у граду Зрењанину, а у неколико наших насеља припадници мађарског народа чине значајан део популације. Такође, један од првих братских градова града Зрењанина јесте Бекешчаба, с којим сарадња датира још од 1966. године, а пријатељске односе негујемо и са градом Ђула. Као нашег пријатеља сада сигурно доживљавамо и Морахалом, на чему захваљујем нашим љубазним домаћинима, али и нашем суграђанину и сараднику Александру Фаркашу, који већ годинама гради мостове пријатељства и шири путеве међусобне сарадње”, указао је градоначелник Зрењанина на данашњој свечаности у Морахалому. 
 
 
 
Поручио је још да је Град Зрењанин био почаствован што је први понео “Кључ Балкана” и пожелео пријатељима из Суботице да наставе где је наш град стао, да кроз нове програме и дешавања у Српском културном центру “Коло” даље негују и јачају културне вредности и толеранцију с обе стране границе. Поменуо је и нове инвестиције у нашој земљи, с посебним освртом на предстојећи почетак градње аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад. 
“Он за нас има изузетан значај, између осталог и што ће још више приближити Зрењанин највећим градовима у Србији, али и Европској унији и Мађарској, као првом суседу на том путу. На истом том путу је и град Морахалом и ја вам се још једном захваљујем на успостављеној сарадњи, са жељом да се што чешће виђамо и у наредном периоду”, поручио је Симо Салапура домаћинима. 
 
 
 
 
“Дан Србије” почео је богослужењем у православној капели “Живоносни источник”, а настављен је културно-уметничким програмом у извођењу Суботичке филхармоније. Осим челника Морахалома, Зрењанина и Суботице, данашњој свечаности присуствовали су и Александар Фаркаш, аташе у амбасади Републике Србије у Мађарској и Пал Немеш, повереник Владе Републике Мађарске. Испред Града Зрењанина присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћница градоначелника Јелена Травар Миљевић и заменик начелнице Градске управе Милош Королија. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6120/Moraholom2021_0.jpg