Заменик градоначелника Сантовац посетио Геронтолошки центар: отворен интернет-кафе, у склопу бројних активности те зрењанинске установе

Први пут од почетка епидемије изазване коронавирусом, с обзиром да су на снази биле веома строге епидемиолошке мере, данас је Геронтолошки центар у Зрењанину посетио заменик градоначелника Саша Сантовац, коме је посета одобрена од стране надлежног министарства. Непосредан повод за посету био је отварање интернет-кафеа у тој установи, али је заменик Сантовац обишао и друге просторе Геронтолошког центра, разговарао са руководством и корисницима и упознао се с бројним активностима и плановима за наредни период. 
 
 
 
Интернет-кафе званично су отворили данас, симболичним пресецањем врпце, заменик градоначелника Сантовац и директорка Геронтолошког центра Тања Живанов, али је он већ био у функцији и одиграо веома значајну улогу у комуникацији корисника са спољним светом, родбином и пријатељима, током периода строге изолације. О томе је говорила и директорка Живанов, истакавши да су корисници имали у том смислу помоћ запослених, а за оне који су непокретни, организовали су да се комуникација путем скајпа, вајбера или друштвених мрежа обавља у собама, односно у креветима. 
 
 

- Капацитет установе је 319 корисника и тренутно није сасвим попуњен, али корисници који долазе су све захтевнији, у смислу да им је потребна већа пажња, брига и нега. Заиста се трудимо да дамо свој максимум, а запослени су, у тешком временском периоду кроз који смо прошли, показали да су достојни свог посла у ком човек мора, пре свега, бити хуманиста, пожртвован и да воли то што ради. Били смо у ситуацији да су по неколико дана остављали своје породице, како би могли бринути о корисницима центра, морали смо тако да организујемо рад по налогу епидемиолога, и ја се својим сарадницима на томе захваљујем. У односу на друге установе социјалне заштите на нивоу Србије, заиста смо најтежи део епидемије превладали на најбољи могући начин - истакла је директорка Живанов и изнела најновије податке, на основу којих у установама социјалне заштите на нивоу Србије, и међу корисницима и међу запосленима, нема ни једног позитивног на коронавирус. 
 
- То је нешто што свакако охрабрује и даје наду да ћемо се ускоро отворити и вратити у неки нормалан режим живота и рада. За сада имамо организоване посете, које се најављују и могућност корисника који су вакцинисани да напуштају установу, уз одређену сагласност социјалних радника - рекла је још Тања Живанов
 
 
 
Истакла је и дугогодишњу добру сарадњу и помоћ Градске управе, посебно у сегменту ванинституционалне заштите, а тренутно на пројекту “Помоћ у кући”, који се реализује на целој територији Града Зрењанина, укључујући и насељена места.
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац нагласио је значај рада и успешног функционисања Геронтолошког центра за Град Зрењанин.
- Искористили смо прву прилику да дођемо у посету овој установи и одамо признање запосленима који су показали изузетно пожртвовање радећи у условима и периоду када је много наших суграђана имало симптоме заразе вирусом Ковид-19 и који су боравили у установи непрекидно више дана, а то су чинили ради функционисања целог овог система и да се не би десило да се заразе корисници. У име Града Зрењанина и у своје лично име, изражавам им на томе велику захвалност и стојимо на располагању Геронтолошком центру и за будућу сарадњу и за помоћ у реализацији њихових активности и планова који предстоје - рекао је Сантовац. 
 
 
 
Уврежено је мишљење да у Геронтолошки центар корисници долазе да би провели последње дане у животу, али у тој установи истичу да, срећом, то није тако и да су сви врло динамични, да се пуно друже, крећу и учествују у различитим активностима, да то остварују уз међусобну, или уз помоћ терапеута. Осим данас отвореног интернет-кафеа, на располагању су им радне и терапеутске собе, у којима се баве израдом различитих предмета, доступна им је библиотека са близу 2.000 наслова, читају дневну штампу, а организовани су и кроз хор, који је део певачког умећа презентовао и заменику градоначелника Зрењанина.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6112/Santovac_gerontoloski_centar_0.jpg