Зграда некадашње ОШ “Жарко Зрењанин” и предузећа “Медивет” реконструише се и претвара у стамбено-пословни објекат

У току је јавна презентација урбанистичког пројекта урбанистичко-архитектонске разраде локације за стамбено-пословни објекат у Улици Николе Пашића бр. 5 у Зрењанину, израђен од стране “Јавног предузећа за урбанизам” Зрењанин, подносиоца захтева “Медивет” доо. У питању је објекат под режимом претходне заштите Завода за заштиту споменика културе у Зрењанину, саграђен 1912. године, у ком се дуже од шест деценија налазила основна школа “Жарко Зрењанин”, а потом и седиште предузећа “Медивет”. За потребе ове фирме реновирање је трајало од 1989. до 1992. године, а велики натпис на прочељу зграде и даље подсећа на тог власника. Од 2005. године нови власник зграде постаје „Iradia“ доо из Сремске Каменице. Године 2018. изведени су радови на санацији крова.
 
Изглед зграде непосредно након завршетка градње, 1912. године
 
 
Радови на санацији крова, 2018. године
 
Планираном реконструкцијом и адаптацијом приземља, спрата и поткровља, зграда ће добити један пословни простор површине 261 m2 и 14 стамбених јединица, просечне нето површине 102 m2. Три стана биће у приземљу, седам на првом спрату и четири у поткровљу, са заједничким стамбеним површинама и паркинг простором за сваку стамбену јединицу и пословни простор, односно 18 паркинг места, од којих ће 5 бити на јавној површини у Чарнојевићевој улици.
 
 
 
Садашњи изглед објекта
 
Како се наводи на сајту Завода за заштиту споменика културе, зграду је, у стилу сецесије, пројектовао архитекта из Будимпеште - Ференц К. Часар (K. Császár Ferenc). Подаци говоре да је град 1912. године, због раста броја ученика и малог капацитета постојећих школских установа, одлучио да подигне две нове зграде за потребе основних школа. Школска зграда о којој је реч, у некадашњој Оповачкој четврти, саграђена је као угаона, једноспратна грађевина високог партера са неправилном основом у облику ћириличног слова „П“. Решена је са три фронта, с тим да је угао широко засечен и повучен од уличне регулације ради формирања мањег дворишног предпростора који води до главног улаза у зграду. Широко наглашена угаона форма са истакнутим централним ризалитом, продужава се крилима која излазе на регулационе линије бочних улица, стручно објашњава зрењанински Завод за заштиту споменика културе. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6118/Medivet_0.jpg