Зрењанин у Клубу градова и општина Србије са повољним пословним окружењем

Представници 25 локалних самоуправа из Србије потписали су у Београду свечану повељу о оснивању Клуба општина и градова са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) и обавезали се да ће удруженим снагама радити на унапређењу услова пословања на локалу. Међу потписницима је и Град Зрењанин, у чије је име приступ БФЦ клубу озваничио заменик начелнице Градске управе, Милош Королија
 
 
 
Реч је о локалним самоуправама, које су успешним проласком кроз програм Цертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (BFC SEE) стекле потврду да пружају услуге по највишим међународним стандардима. У БФЦ клубу су и градови и општине који су тренутно у процесу цертификације, а још седам се определило да уђе у процес и приступи новом, седмом радном телу Националне алијансе за локално-економски развој (НАЛЕД).
 
Чланови БФЦ клуба, уз Зрењанин, биће Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Лозница, Чачак, Краљево, Стара Пазова, Пећинци, Рума, Лесковац, Пожаревац, Лапово, Ћуприја, Шабац, Параћин, Инђија, Мионица, Велика Плана, Зајечар, Бор, Суботица, Сомбор, Ужице и Ваљево. Прва председавајућа платформом за дијалог најуспешнијих самоуправа са државом, привредом и међународном заједницом биће градоначелница Ниша Драгана Сотировски
 
 
 
Имовинско-правна питања над непокретностима један су од проблема који највише оптерећују локалне самоуправе, због чега је гост прве седнице БФЦ клуба био директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић са којим је дискутовано о решењима за унапређење сарадње локалних служби и катастра. У фокусу БФЦ клуба биће и децентрализација наплате пореза на пренос апсолутних права, дефинисање заједничке метофологије за обрачун локалних намета, нова радна места у индустријама које стварају велику додату вредност, јачање еУправе, укључивање нових општина у BFC SEE програм и др.
 
Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић подсетила је да је спровођење БФЦ програма почело у Србији 2007. и до 2012. у њему је учествовало више од 50 градова и општина. Од 2012. БФЦ прераста у регионални програм и спроводи се и у Хрватској, БиХ, Северној Македонији и Црној Гори. До 2020. кроз BFC SEE програм прошло је 29 самоуправа из Србије, од којих је 12 успешно цертификовано, док је девет у процесу цертификације или рецертификације. 
 
 
 
BFC SEE је јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправа нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља. Том приликом, општине и градови морају да испуне 10 критеријума, међу којима и постојање стратегије развоја, ефикасне Канцеларије за локални економски развој и Привредног савета, одговарајуће инфраструктуре, ефикасних услуга и др. 
 
Текст и фотографије: НАЛЕД (www.naled.rs

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6111/BFC_klub_NALED_0.jpg