Градоначелник након састанка с директором “Србијагаса”: новом гасификацијом повећава се енергетска ефикасност града

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура састао се са Миланом Здравковићем, генералним директором оператора дистрибутивног система ЈП “Србијагас,” с којим је разговарао о тренутној ситуацији на пољу гасификације Зрењанина и прикључењима грађанства на мрежу.
 
На обострано задовољство, констатовано је да је мрежа завршена у Книћанину, Фаркаждину, Перлезу, Томашевцу, Ченти и Тарашу, да су у току провере система пре пуштања гаса, а размењене су и информације о планираној динамици радова у осталим насељеним местима. Није изостао ни тежи део разговора на тему отворених питања, попут добијања дозвола за увођење инсталације у објекте који нису озакоњени у целости, за чије решавање је договорена фреквентнија сарадња у складу са законским оквиром и надлежностима обе стране.
 
 
- Изузетно сам задовољан што се повећава енергетска ефикасност Зрењанина кроз прелазак на гас све већег броја грађана и привредних субјеката. Интезивнијом сарадњом са “Србијагасом” убрзаћемо решавање евентуалних проблема на терену како бисмо у потпуности завршили пројекат гасификације. Проценат покривености гасном мрежом града Зрењанина је изузетно висок, а радићемо на томе да такав буде и у насељеним местима и да наши суграђани искористе могућност преласка на најчистији енергент - казао је градоначелник и додао да се грађани прикључују на нову мрежу.
 
- Поднето је 533 нових захтева за прикључак, од чега је донето 440 решења, 330 је планирано за рад, а извршено 110 - истакао је градоначелник Салапура, наглашавајући да ће локална самоуправа наредних дана организовати и састанак са представницима месних заједница, како би се још једном информисали о условима за гасификацију објеката у власништву грађана и својим радом на терену помогли грађанима у спровођењу неопходних процедура.
 
 
 
Он је још једном подсетио да Зрењанин са околином представља највеће гасно чвориште у Републици Србији, са највећим подземним складиштем Банатски Двор и великим гасним разводним чвором Елемир, све то налази се и на траси међународног “Балканског тока”, што за наш град значи дугорочно стабилно снабдевање домаћинстава и привреде и гасификацију ове средине под повољнијим условима. 
- Гасификација, уз економски и стратешки, има и немерљив еколошки значај. Свако домаћинство које употребу чврстог горива замени гасним даје допринос смањењу загађења и заштити животне околине - истиче Симо Салапура. 
 
Пројекат гасификације вредан 14 милиона евра реализује се на основу уговора између Града Зрењанина и ЈП ”Србијагас”, и поред гасификације поменутих насељених места, обухвата и снабдевање тим енергентом индустријске зоне “Југоисток-Ечка”. То јавно предузеће саопштило је раније да пројекат гасификације обухвата формирање 76 километара гасовода средњег притиска (до 16 бара), 10 мерно-регулационих станица и око 230 километара дистрибутивне гасне мреже.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6159/Milan_Zdravkovic_Srbijagas_0.jpg