Празник Успења Пресвете Богородице, слава града Зрењанина и његовог најстаријег храма

Свечаном литургијом у храму Успења Пресвете Богородице, литијом око храма и резањем славског колача обележена је слава града Зрењанина и слава његовог најстаријег православног храма, подигнутог 1746. године у Светосавској улици.  
 
Због лоших временских услова изостала је овога пута традиционална литија кроз центар града, али је слава града обележена у храму, уз присуство градских челника и поруке које је Зрењанинцима пренео Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор.  
 
 
 
 
Обележавању славе присуствовао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је носио икону Успења Пресвете Бородице у литији око храма. Икона, која сваког 28. августа излази на зрењанинске улице, поклон је граду управо од стране Епископа банатског Никанора, и од 13. јануара 2013. године чува се у кабинету градоначелника. 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац преузео је кумство славе храма Успења Пресвете Богородице за наредну годину. Истакао је да му то чини велику част, након што је ове године био и кум славе у новом храму у зрењанинском насељу “Багљаш”.
- Бројни наши суграђани обележили су славу овде у Успенском храму, заједно са нама, што показује да све оно што радимо наилази на разумевање, што људи препознају и поштују. Нисмо, нажалост, ове године прошли литијом градским улицама, али то нимало не умањује значај обележавања празника Успења Пресвете Богородице. Верујем да ћемо се већ наредне године вратити и том лепом обичају и да ће учешће у литији, као и до сада, узети велик број наших суграђана. Велика ми је част и задовољство што сам преузео кумство за следећу годину и покушаћу, заједно са својом породицом и пријатељима, да допринесем и развоју саме цркве и испуњавању потреба којих имају, као и развоју града - рекао је Сантовац.
 
 
 
 
Мотив Успења Пресвете Богородице представљен је и на грбу града Зрењанина, који је у облику овалног или кружног штита са сребрним рубом, с обе стране окруженим златном нити, чији завршетак је у горњем делу. Из њега на све стране зрачи небеска светлост. Блажена Девица Марија у усправном положају, лицем напред окренута, окружена је летећим анђеоским главама, у облацима распоређеним у полукругу који одвајају штит. Глава јој је окружена сјајним нимбом, отпуштена коса пада низ лево раме, руке стављене за молитву на грудима, обучена у бело одело, светло плави огртач изнутра пресвучен скерлетом. 
 
 
 
 
Богородица је вишевековна заштитница града, али и два његова најстарија храма. Храм Успења Пресвете Богородице посвећен је успомени на смрт Богородице и, према јеванђелском предању, дану када се она узнела на небо “и предала свој дух у руке Спаситеља”, а слави је и храм Ваведења Пресвете Богородице, подигнут 1777. године у Улици Цара Душана, у зрењанинском насељу Граднулица.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6168/Slava_grada_0.jpg