Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић: Служба катастра у Зрењанину најбоља у Србији и део свих наших пилот-пројеката

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура разговарао је данас с директором Републичког геодетског завода мр Борком Драшковићем, а састанку у Кабинету градоначелника су присуствовали и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, помоћница градоначелника Цица Вучковић, директор Службе за катастар непокретности у Зрењанину Срђан Крајновић, као и представници општина Средњег Баната и сараднице директора РГЗ Драшковића. 
 
Том приликом, мр Борко Драшковић уручио је градоначелнику Салапури дигитални ортофото снимак града Зрењанина, истакавши да је то први такав снимак поклоњен некој локалној самоуправи у Србији и да ће то убудуће бити пракса Републичког геодетског завода. 
 
 
 
 
Главна тема данашњег састанка била је процес дигитализације земљишне администрације, а градоначелник Зрењанина, који се директору РГЗ захвалио на посети, истиче да је период пандемије донео нови приступ преласку са “папирне” на дигиталну комуникацију, што је утицало и на рад Службе за катастар непокретности у Зрењанину.
- Захваљујући оствареним резултатима, на основу којих је наша служба најуспешнија у земљи, имали смо задовољство да нас посети директор Републичког геодетског завода и разговарали смо на који начин можемо унапредити сарадњу - рекао је градоначелник и додао да је један од видова унапређења сарадње и бенефита за грађане тај да постоји могућност коришћења широке палете дигитализованих података и сервиса из домена рада РГЗ.
 
- Веома је битно да комуницирамо на такав начин, јер је дигитална комуникација основ за брзо решавање свих предмета у Служби катастра. Оно што нама посебно импонује јесте да смо, према подацима које смо добили од Републичког геодетског завода, а на основу брзине решавања проблема, означени као јединица локалне самоуправе с повољним пословним окружењем. Због привредне активности коју имамо у нашем граду, као и оне која се тек очекује, због изградње аутопута, у прилици смо да уђемо у пилот-пројекат израде националног регистра инвестиционих локација, на основу ког ће инвеститори моћи брже и лакше да пронађу локације за евентуална улагања у наш град - казао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић објашњава да је завод пре неколико година од Владе Србије добио задатак да унапреди земљишну администрацију у Србији тако што че она постати транспарентнија, доступнија, поузданија и ефикаснија. 
- Тај задатак интензивно реализујемо у сарадњи са Светском банком и у техничком смислу стигли смо до последње фазе, чија имплементација управо предстоји у септембру. Посебно ми је задовољство што то могу да најавим у Зрењанину, за који смо већ објавили да је најбоља катастарска служба у Србији - казао је Драшковић и изнео разлоге за ту тврдњу.
 
- То значи да је Служба катастра у Зрењанину успела да имплементира све наше нове дигиталне процесе и да сада показује да су резултати наше активности били исправни и да ће земљишна администрација у Србији у наредном периоду потпуно другачије изгледати. Напуштамо концепт по ком се у катастар долазило искључиво због уписа власништва, данас геопросторни подаци чине имплементацију свих 17 циљева одрживог развоја и подаци које ће локалне самоуправе користити неће се зансивати само на власништву, већ и на мноштву других података, нарочито значајних када дође до неке ванредне ситуације, елементарне непогоде и слично - навео је он. 
 
 
 
Још је рекао да се РГЗ и катастри у локалним самоуправама трансформишу у својеврстан сервис за пружање информација, Влади Србије, градовима и општинама, како би доносили правовремене и што правилније одлуке. 
- То су ефекти дигитализације и оне локалне самоуправе и институције које успеју да се трансформишу у смислу дигитализације и одрживог развоја створиће окружење привлачније за живот и рад. Што се нас у Републичком геодетском заводу тиче, Зрењанин се налази у свим нашим пилот-пројектима и надамо се да ћемо их успешно имплементирати и у осталим срединама у Србији - истакао је директор Драшковић након састанка у Зрењанину.  
     
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6194/Direktor_RGZ_0.jpg