Донација Ротари клуба свим зрењанинским основним школама - дронови и стручна обука, за унапређење дигиталне и информатичке писмености

На свечаности одржаној данас у Барокној сали Градске куће у Зрењанину уприличено је потписивање уговора и уручена донација - беспилотне летелице - дронови, уз реализацију стручне информатичке обуке, између Ротари клуба Зрењанин и представника свих 28 основних школа са територије града. Пројекат се реализује на основу Меморандума “За лепшу школу”, који је иницирао Ротари дистрикт Србије и Црне Горе и потписао га са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Осим представника школа са територије нашег града, свечаности су присуствовали и такође потписали уговор о донацији и представници школа из Жабља.
 
Претходно је градоначелник Зрењанина Симо Салапура уприличио пријем у свом кабинету за челнике Ротари дистрикта Србије и Црне Горе и Ротари клуба Зрењанин. 
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима у Барокној сали, уз добродошлицу гостима, градоначелник је истакао да су се окупили лепим и корисним поводом. Захвалио се на донацији и истакао добру сарадњу локалне самоуправе са Ротари клубом Зрењанин на реализацији различитих пројеката од значаја за локалну заједницу.
- Веома ценимо њихову бригу о нашем друштву у целини, а нарочито према нашим најмлађим суграђанима. Сарадња је овога пута у области образовања, и у ери дигитализације и информатичке писмености мислим да је ово корак који ће омогућити додатну вредност, када је у питању настава у нашим основним школама. Важно је да се дигитална писменост развија, пре свега код најмлађих, али је још важније да се деца што раније заинтересују за програмирање. У томе је и значај овог пројекта, посебно ако узмемо у обзир да он укључује едукацију и стручно оспособљавање наставника и професора, али и подизање дигиталних компетенција наставника који већ имају знање, да би га што адекватније пренели на ученике - казао је градоначелник и изразио спремност Града Зрењанина да и у наредном периоду с Ротари клубом у Зрењанину партнерски сарађује на реализацији оваквих и сличних пројеката. 
 
 
 
 
Обратила се и Зорица Јестровић, гувернер Ротари дистрикта Србије и Црне Горе, уз задовољство што се данас завршава велики пројекат, глобал грант и што је приметна одлична сарадња између локалне самоуправе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ротари заједнице Србије и Црне Горе, у овом тренутку на челу с Ротари клубом Зрењанин, у чијем се матичном граду одржава свечаност.
- У сарадњи с министарством смо договорили почетак и реализацију овог пројекта и том приликом истакли да нам је циљ да, заједно са школама, дамо нашој деци алат у руке. Они уче теорију, а ми им дајемо могућност да оно што науче могу и да примене у пракси и ово нека буде само иницијатива, мали корак према ономе што они стварно могу и што ће показати за неколико година, када буду савладали коришћење дронова, а ја верујем да они у овом тренутку већ знају пуно више од нас. Ту смо да помажемо и предшколске установе, у праћењу савремених трендова - истакла је Зорица Јестровић.  
 
 
 
 
У име Ротари клуба Зрењанин присутне је поздравила председница Горјана Поњевић Балани, a потом су директорима зрењанинских школа донацију уручили градоначелник Симо Салапура и представници Ротари дистрикта Србије и Црне Горе и Ротари клуба Зрењанин.
 
По завршетку свечаности у Градској кући, представници Ротари дистрикта Србије и Црне Горе и Ротари клуба Зрењанин посетили су вртић “Биберче” Предшколске установе Зрењанин, који се нашао међу 26 дечјих вртића у Србији, опремљених мобилним намештајем и ИКТ опремом у оквиру пројекта Ротари дистрикта, глобал гранта “Године узлета”. Уговор о донацији том приликом су потписали директор Предшколске установе Зрењанин Владимир Петровић и Горјана Поњевић Балани.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6210/rotarijanciDSC_0.jpg