Град Зрењанин организовао други циклус бесплатних офталмолошких прегледа за грађане, у сарадњи са Специјалном болницом “Еликсир“

Град Зрењанин, у сарадњи са Специјалном офталмолошком болницом “Еликсир“ из Новог Сада и Домом здравља “Др Бошко Вребалов”, организује данас други циклус бесплатних офталмолошких прегледа за суграђане, у оквиру обимног пројекта “Лакше до бољег вида - “Еликсир” долази код вас” који је та болница почела да реализује у 15 локалних самоуправа на територији Републике Србије.
 
Данашњој акцији присуствовао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, оценивши је као вишеструко значајну. 
- Три су циља ове акције - едукативни, хуманитарни и превентивни. Едукативни, у смислу да је важно имати свест о значају лекарских прегледа било ког обима и облика, хуманитарни, јер су бесплатни, уз средства која је уложио Град Зрењанин, и превентивни, јер рано откривање очних болести повећава могућност за излечење. Планиране су још две овакве акције и ја позивам суграђане, и младе и старе, да се за њих пријаве - рекао је градоначелник.
 
 
 
 
Уз помоћ кредитне линије Фонда за развој АП Војводине, “Еликсир” је уложио значајна средства у овај пројекат и набавку најмодерније мобилне офталмолошке опреме, а захваљујући разумевању и осећају за превентивне субспецијалистичке прегледе становништва на терену, локална самоуправа у Зрењанину прва је остварила ову врсту сарадње и партнерства са том новосадском болницом. Прегледи су и овога пута организовани у ординацијама Дома здравља “Др Бошко Вребалов”, уз учешће домаћих и руских стручњака, а заказало их је око 45 наших суграђана.
 
Директор Дома здравља Зрењанин др Здравко Ждрале каже да је акција коју је Градска управа покренула, за сарадњу с реномираном Специјалном офталмолошком болницом “Еликсир”, од изузетног значаја за грађане Зрењанина и околине.
- Овакав начин организације прегледа очију и свих могућих аспеката, с акцентом на мерење очног притиска, као значајног дијагностичког параметра, има велики здравствени значај, посебно ако је у питању акција бесплатног прегледа. Ово је прилика да врхунски стручњаци из ове области на време код грађана уоче одређених проблема и сугеришу даљи ток и начин лечења, корекција и слично - истиче др Ждрале и додаје да су овакви прегледи значајни за све генерације и узрасте, уз очекивања да ће акција бити дуготрајног карактера.
 
 
 
 
Резултати којима располаже Специјална болница “Еликсир“ током првих месец ипо дана спровођења акције указују да је она била потребна и да ће бити настављена у још већем обиму. У питању нису само стандардни прегледи одређивања диоптрије или наочара, већ се ради искључиво о офталмолошком прегледу на ком се може уочити и проценити да ли је пацијенту потребна дијагностика задњег сегмента ока и да ли се сумња на неко озбиљније обољење. У случају глаукома, или дијабетеса, веома присутног у Војводини, прве промене се запажају управо на оку и ако се открију благовремено, уз адекватну терапију, не долази до даљих проблема.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6178/Ocni_pregledi_0.jpg