Град Зрењанин у Програму доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом - градоначелник у Београду потписао уговоре с корисницима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписао је данас у Министарству за бригу о селу у Београду, у присуству представника тог министарства, уговоре с новим корисницима, у оквиру учешћа Града Зрењанина у Програму доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину. На свечаности су се окупили представници 43 локалне самоуправе.   
 
Породицама с територије града Зрењанина припала су бесповратна средства за куповину четири куће, у насељеним местима Елемир, Арадац, Перлез и Меленци. Програмом је предвиђена додела средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота, а кућа може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.
 
 
 
 
Према Уредби коју је донела Влада Републике Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара. Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године. Стручне процене говоре да на територији Србије има чак 200.000 празних кућа - 150.000 кућа чији је власник познат и 50.000 кућа којима се не зна власник. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је значај ових активности Владе Србије и Министарства за бригу о селу и рекао да је Град Зрењанин безрезервно прихватио учешће у програму доделе сеоских кућа јер се среће с истим проблемима присутним и у другим деловима Србије. 
- На нашој територији су 22 насељена места, у којима има доста празних кућа, адекватних за становање. Учешћем у овом програму Владе Србије дајемо подршку и допринос оживљавању наших села, уз друге пројекте које спроводимо, пре свега у оквиру мера популационе политике, али и на плану развоја пољопривреде и подстицаја које издвајамо, у сарадњи с Покрајином и Републиком. Честитам нашим суграђанима, младим паровима и пољопривредницима, који су стекли нови дом у сеоским срединама, желим им срећно усељење и проширење породица, чиме би на најбољи могући начин потврдили значај и оправданост ове акције - казао је градоначелник на свечаности у Палати “Србија”. 
 
 
 
 
Министар за бригу о селу Милан Кркобабић, који је такође ставио потпис на решења и уговоре са корисницима програма, данас због обавеза није присуствовао догађају, али је најавио издвајање још већих средстава за ту намену у наредном периоду, уз констатацију да су нови власници кућа на селу задовољни, јер коначно имају свој кров над главом и много планова за будућност.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6184/dodela_kuca_bgdDSC_0.jpg