Градоначелнику уручена повеља ФК “Борац”, поводом стоте годишњице од оснивања клуба: традиција за понос и поштовање

Градоначелнику Зрењанина Симу Салапури данас је дугогодишњи председник Фудбалског клуба “Борац” Гена Торњански уручио повељу, поводом великог клупског јубилеја, обележавања стоте годишњице од оснивања. У години у којој носи титулу “Европски град спорта”, Зрењанин се тако може подичити још једним спортским колективом који у континуитету траје дуже од једног века, бележећи дугу и богату историју. 
- То је традиција за понос и поштовање, посебно када се зна да Ратарски спортски клуб “Борац” није био само обичан фудбалски клуб, већ колектив који је неговао и културу, имао своју глумачку трупу, једини окупљао ратарску омладину са простора данашње месне заједнице “Доља - Црни Шор”, успео да публикује вредну споменицу, поводом 15 година постојања, далеке 1936. године и постигне завидне спортске резултате. Све су то одреднице којима би се поносиле и веће средине од наше и ја, у име Града Зрењанина и у своје лично име, честитам руководству и чланству клуба на јубилеју, желим им добро здравље, успешан рад и дуго трајање - поручио је градоначелник Зрењанина. 
 
 
 
Фудбалски клуб “Борац” основан је 1921. године као “Ратарски спортски клуб” и био је једини у тадашњој држави, Краљевини Југославији, којег су формирали омладинци паори, земљорадници, из градских четврти насељених претежно становништвом које се бавило пољопривредом - Борђоша, Чонтике, Вашаришта и Оповачке стране. То су данас претежно делови територије месних заједница “Доља - Црни Шор” и “Шумица”. Играли су на терену у Карађорђевом парку, а од 1955. године у Принциповој улици, у “Дољи”, где се клупски стадион налази и данас. Бележили су и значајне спортске успехе, па су тако 1939. године освојили првенство Баната и играли квалификационе мечеве за пласман међу најбољих 12 клубова у првенству Краљевине Југославије, што је највреднији резултат који су, у периоду између два рата, постигли фудбалски клубови с територије Баната. 
 
 
 
Гена Торњански, захваљујући се градоначелнику на пријему, подсетио је да је, поводом јубилеја, на улазу у стадион откривена и спомен-плоча Димитрију Гардиновачком - Мити Мајину, ратару, писцу, глумцу-аматеру, који је био аутор текста за споменицу клуба 1936. године и написао је драмски текст “Швигарица”, који је изводила “Борчева” глумачка трупа.   
 
Јубилеј је обележен и новом, пригодном публикацијом “Први век Ратарског фудбалског клуба “Борац” 1921-2021.”, коју су приредили новинари Ненад Јоњев и Миле Новаковић, и Гена Торњански, а коју је Торњански такође данас поклонио градоначелнику.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6208/prijem_fk_boracDSC_0.jpg