На огледном пољу “Златица” Пољопривредне стручне службе Зрењанин одржан Дан поља јесењих култура средњег Баната

Пољопривредна стручна служба Зрењанин (ПСС) организовала је данас Дан поља јесењих култура средњег Баната на огледном пољу ПСС "Златица". 

Бројни пољопривредни произвођачи, представници задруга, стручњаци из ове области, као и представници локалне самоуправе Града Зрењанина, били су у прилици да добију информацију о стању рода кукуруза, сунцокрета и соје и да, обиласком огледног поља, стекну увид у нове сорте хибрида, њихов раст и принос, као и да међусобно размене искуства из ове, увек актуелне, проблематике.

 


Заменик градоначелника Саша Сантовац поздравио је домаћине и госте и затим, заједно са начелницом средњобанатског округа Снежаном Вучуревић, директорком ПСС Кристином Салапуром и Љиљаном Петровић помоћница покрајинског сектара за пољопривреду, обишао огледно поље ПСС.


Сантовац је указао да се Град Зрењанин труди да пружи помоћ пољопривредним произвођачима, у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Зрењанин.
- Имамо низ активности које имају за циљ повећање и побољшање пољопривредне производње. У претходном временском периоду радили смо анализу земљишта која је била бесплатна за пољопривреднике, а веома за њих значајна због нових усева и праћења шта се дешава на терену. Осим тога, пољопривредницима смо помагали куповином одређене опреме које омогућавају бољи увид стања на њивама - рекао је Сантовац.

 

 

Указао је и да се сваке година издвајају средства из буџета града, између осталог за изградњу атарских путева који су пољопривреднике веома значајни, што ће бити настављено и ове године.
- Не смемо забориавити ни директну помоћ која повећава ниво квалитета пољопривредних производа - рекао је још Саша Сантовац.

 


Зорица Рајачић из ПСС Зрењанин рекла је да је Дан поља јесењих култура, ове, као и претходних година традиционално организован и да ће се приказивати кукуруз, као наша најзаступљенија житарица, соја и сунцокрет.
Она је навела да је ова година била доста неповољна и окарактерисана као сушна. 


Љиљана Петровић указала је да ће секретаријат 370 милиона динара, а могуће и више, пласирати у наводњавање јер је то стратегија којом ће се водити и у наредној години.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6183/dan_polja_jesenjih_kultura_00.jpg