Одржана конференција поводом ИПА пројекта СКОЛАР – СМЕ: радови у пуном јеку, студенти из Мађарске ускоро у Зрењанину

У Градској кући у Зрењанину данас је одржана конференција поводом отварања пројекта СКОЛАР - СМЕ, у оквиру којег ће бити отворен Студентски центар за ученике, студенте и младе из Мађарске. Конференцији су присуствовали заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, са сарадницима, и заменик градоначелника Морахалома Кристи Иштван, који су након конференције обишли радове на адаптацији и санацији објекта у Зрењанину.
 
 
 
Пројекат СКОЛАР – СМЕ, спроводи се кроз партнерство Зрењанина и мађарског пограничног градића, познате бање Морахалом, у оквиру програма прекограничне сарадње ИПА Интерег ЦБЦ програма, а главни циљ пројекта је да оба корисника створе програм размене искустава за стипендирање младих који ће своје школарине реализовати у другој земљи, у компанијама у којима могу стећи искуство и знање, и где могу успоставити радне везе.
 
У Зрењанину је у току реконструкција објекта у Пупиновој улици, где ће бити уређен и опремљен Студентски центар. Објекат ће бити реконструисан на такав начин да у њему могу да буду смештени учениници, студенти и млади. Пројектом је предвиђено да пола године у њему проведу млади из Мађарске, који ће проћи кроз програм стипендирања и размена знања и искустава. Пројектни партнери су Град Морахалом, као носилац пројекта, и Град Зрењанин, као партнер.
 
 
 
Саша Сантовац, заменик градоначелника, истиче значај овог пројекта и подсећа на већ добру сарадњу коју град Зрењанин има са Морахаломом.
- Град Зрењанин је у заједничком пројекту прекограничне сарадње и то показује наше пријатељство и везу коју имамо са другим градовима. Увек се поставља питање да ли наши састанци дају резултате и шта је то што се договарамо, управо ово је један конкретан пројекат у којем заједно учествују Морахалом и град Зрењанин, са јасним циљем да се у Зрењанину реконструише објекат који је у власништву града и да се омогући смештај за 17 младих студената који треба да учествују у овом пројекту, али и у некој другој прилици, јер ће граду Зрењанину остати обновљен и у потпуности опремљен објекат, рекао је Сантовац и додао да је циљ да студенти упознају Зрењанин, привреду града, а и да наши студенти упознају све то исто и у Мађарској и да је ово нешто што је веома значајно за наше младе суграђане.
 
 
 
Такође, у Морахалому ће бити изграђен студентски хостел који може адекватно сместити 17 студената, ученика и младих који су прошли кроз програм стипендирања.
 
Заменик градоначелника града Морахалома Кристи Иштван, рекао је да односи између Србије и Мађарске нису никада били тако добри као што су сада.
- Добре односе користимо управо за реализацију овог пројеката, који пуно значе за омладину једне и друге земље. Наиме, циљ нам је да младе људе из Зрењанина доведемо у Морахалом, а наши да дођу код вас, како би учили и стекли нова знања. За нас је омладина велико богаство, они су гаранција наше садашњости, а још више наше будућности, рекао је заменик градоначелника Иштван, након обиласка радова.
 
 
 
Резултати пројекта су програм стипендирања за младе проведене у малим и средњим предузећима преко границе и студентски смештај за учеснике програма који се касније могу користити из истих разлога изван Интерег ХУСРБ ЦБЦ програма.
 
Предности за студенте укључују стицање професионалног искуства, остваривање професионалне везе, учење процеса компанија из друге земље, склапање нових пријатељстава, упзнавање нове  културе, док је предности за мала и средња предузећа у којима студенти троше своје стипендије, деле знање, уче знања друге земље, стварају професионалне везе. Такође, очекује се боља међусобна повезаност сектора МСП са обе стране границе. Успоставиће се смештај за студенте, који ће служити за одржавање стипендије и места за обуку изван Програма. 
 
Очекивани резултати су 34 стипендије додељене студентима из Мађарске и Србије, израђен план и програм рада центра, успостављена два објекта за смештај студената. Укупан буџет пројекта је 882.352 евра, Град Зрењанин обезбеђује 436.176 евра, од чега се из ИПА финансира 370.749 евра.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6195/SKOLAR-SME_projekat_0.jpg