По завршетку радова на реконструкцији кисеоничне мреже Плућна болница у Зрењанину имаће 73 кисеонична места

Покрајинска влада је на седници одржаној крајем јуна ове године донела решење да се Специјалној болници за плућне болести “Др Васа Савић” у Зрењанину усмери 30 милиона динара за адаптацију и проширење система медицинских гасова за потребе континуираног и стабилног снабдевања кисеоником.
 
 
Ових дана у тој здравственој установи почели су радови на реконструкцији кисеоничне мреже, што је по речима др Бранислава Мартинова од изузетне важности будући да је, како је указао, кисеонична терапија саставни део озбиљне терапије свих плућних болесника.
- Раније смо имали 26 кисеоничних места која су непосредно била предвиђена за лежеће пацијенте, а сада добијамо много више. Ми имамо 73 места и на свако од тих места биће постављен кисеонични комплет за давање кисеоника пацијенту - казао је др Мартинов.
 
 
Навео је да то захтева одређене реконструкције на постојећој мрежи, пре свега, нови компресор који је много јачи у односу на претходни, нову инсталацију и нове прикључке за кисеоник.
- То је озбиљан посао, али у перспективи доноси велики комфор, како за пацијенте, тако и за запослене - напоменуо је он.
 
 
Доктор Бранислав Мартинов је истакао и да је проблем техничке природе спровести мрежу, нарочито, у ситуацији када су пацијенти на лечењу у овој здравственој установи, и када се захтева изузетно пажљиво вођење свих послова.
- Надамо се да ће до краја бити задовољни, пре свега пацијенти, али и осбоље које овде ради - навео је он и још једном истакао да сада имају 26, и још неколико кисеоничних места која нису непосредно у употреби пацијената, а да ће их по завршетку радова бити укупно 73 места.
 
 
- Пред нама је заиста обиман посао који нисмо имали годинама уназад. Имамо добру вољу извођача да за две, до две и по недеље, све то буде завршено, очекујемо у том интервалу и у томе их подстичемо како пацијенти не би трпели, јер би сваки прекид у давању кисеоника представљао жесток проблем за рад ове установе - рекао је још др Мартинов.
 
 
Иначе, у Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин има 63 кисеоничка места за Ковид пацијенте, обезбеђена снабдевањем кисеоником из централног развода кисеоника, што је финансирала Покрајина. Користе се помоћу једноструких и двоструких протокомера, при чему је набавку 45 протокомера обезбедила Покрајина, а 15 Град Зрењанин. Протокомере је градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио директору Опште болнице, истакавши тада да, иако је Општа болница “Ђорђе Јоановић” под ингеренцијом покрајинске администрације, у њој се лече и добијају здравствене услуге наши суграђани и сигурно да је у интересу локалне самоуправе да допринесе квалитетнијем раду болнице. У договору са руководством болнице, навео је Салапура, град је обезбедио опрему која им је у том тренутку била најпотребнија.
 
 
 
 
У току пандемије је добијен је још 31 редуктор кисеоника са овлаживачем за прикључак на кисеоничку боцу, од Републичког фонда за здравствено осигурање.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6186/plucna_kiseonik3.jpg