Председник Покрајинске владе Мировић: Почиње нови развојни период у Војводини, ослоњен на европске фондове

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас у Покрајинској влади у Новом Саду конференцији поводом почетка 8. циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове”.
 
На конференцији су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Фонда „Европски послови” АП Војводине Александар Симурдић.
 
 
Председник Мировић изјавио је да у Војводини почиње нови развојни период ослоњен на европске фондове до 2027. године.
- Инсистирамо да сваки појединачни пројекат буде усмерен ка обичном човеку и да он види корист од тог пројекта, са акцентом на област заштите животне средине, али и на друге области у којима постоји потенцијал - рекао је Мировић.
 
Реч је о програму који омогућава приступање европским фондовима и упознавање са ЕУ процесима.
- Наш заједники циљ јесте да развијамо три важна сегмента - у делу подизања капацитета локалних самоуправа, у делу јачања управљачких капацитета и у делу едукације и примене стандарда и процедура, када је о јавним набавкама реч - изјавио је председник Мировић.
 
 
Према Мировићевим речима, у овом програму, у та три сегмента учествоваће више од хиљаду полазника из локалних самуоправа.
- Желимо да надмашимо резултате из развојно-будзетског периода Европске уније од 2014. до 2020. године, када је Војводина показала добре резултате у привлачењу средстава из ЕУ фондова. Морамо и можемо и у наредном периоду, до 2027. године бити још агилнији и показати још значајнију спремност свих капацитета на локалном нивоу - истакао је Мировић.
 
Директор Фонда „Европски послови” Александар Симурдић, овом приликом, навео је да поменути фонд реализује овај програм у сарадњи с Покрајинском владом дуги низ година, са акцентом на јединице локалне самуоправе.
- Програм који започињемо наредне недеље окупља свих 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, и представља свеобухватно јачање кадровских, институционалних и административних капацитета. Желимо да дамо снажан импулс економском и регионалном развоју - оценио је Симурдић.
 
 
- НАЛЕД је спремно прихватио да буде део овог програма, јер је то наш стратешки циљ. Желимо да ојачамо капацитете јавне управе, како би била ефикасан сервис грађанима и привреди - казала је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.
 
Конференцији су присуствовли и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, представници градова и локалних самоуправа у АП Војводини.
 
Текст и фото: Покрајинска влада АП Војводине http://www.vojvodina.gov.rs/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6174/Mirovic_nove_investicije_0.jpg