Пројекат “YourJob”: Први Округли сто на тему “Млади предузетници у Зрењанину”

Скупштина
У жељи да се допринесе успешној реализацији пројекта "YоurЈоб", данас се у хотелу "Војводина" одржава први Огругли сто на тему "Млади предузетници у Зрењанину". "Kаритас Србије“ заједно са ,,Бискупијским Каритасом Срем“, ,,Каритасом Београдске надбискупије“ и ,,Бискупијским Каритасом Зрењанин“ реализује пројекат "Yоur Јоb“ који је финансиран од стране Аустријске развојне агенције (АДА), "Каритаса Аустрије“ и "Реновабиса".
Пројекат се имплементира на територијама општина Руме и Ирига, Алексинцу као и у граду Зрењанину, са тенденцијом проширења капацитета и учесника, као и партнера у оквиру других јединица локалне самоуправе на територији Војводине.
 
 
 
Отварању округлог стола присуствовао је Чедомир Јањић, председник Скупштине града Зрењанина који је на самом почетку поздравио присутне.
- Задовољство ми је да вам се обратим у име Града Зрењанина, Скупштине града и у своје лично име, пожелим успешан рад, а гостима желим пријатан боравак у нашем граду. Град Зрењанин пружа пуну подршку свим напорима и иницијативама за помоћ младим људима у запошљавању, едукацијама, обукама, обављању стручне праксе и другим активностима. Један од главних циљева наше локалне самоуправе и нешто на чему не престајемо да радимо, јесте управо смањење незапослености, отварање нових предузећа и радних места, стварање што повољнијег пословног окружења и амбијента, пре свега за младе људе, који желе да се у свом граду баве адекватним послом и заснују породицу, рекао је Јањић и подсетио да је Зрењанин у протеклом периоду показао да је међу лидерима у нашој земљи, када је у питању прилив инвестиција и повољних привредних кретања, а оваквим акцијама као што је данашња, правимо добру конекцију између послодаваца и младих који траже посао.
 
 

- Подсетићу само на неке од пројеката који смо реализовали, а који су препознати и у ширим оквирима - у Зрењанину је отворен први бизнис инкубатор у Војводини, Стартит центар, ИКТ Кластер, конференција ВЕБИЗ, нови образовни профили у средњим школама и на Техничком факултету школују младе у дефицитарним занимањима, град суфинансира стручно усавршавање ученика средњих школа и студената, и тако даље. Захваљујем се аустријској развојној агенцији, Каритасу Аустрије, Србије и Зрењанина, свима који су на било који начин укључени у процес транзиције од образовања до посла и младима у Зрењанину, Алексинцу, Руми и Иригу пружају нове могућности у том смислу. Желим вам још једном свима успешан рад, квалитетну размену искуства и што више добрих пословних идеја и резултата у наредном периоду, рекао је Јањић.
 
 
 
Циљ пројекта је повећање запошљивости младих путем оснаживања за излазак на тржиште рада, развијањем компетенција за тражење посла, мотивисањем младих, припремом за радно искуство, пружањем помоћи и подршке младима да остваре конкурентност на тржишту рада, уз кампању подизања свести и веће спремности послодаваца да укључе младу радну снагу у своја предузећа. Корисници пројекта су млади од петнаест до тридесет година као теже запошљива категорија, и то пре свега они који су дугорочно незапослени, корисници социјалне помоћи, млади с инвалидитетом, ромска заједница, док је шира друштвена заједница свакако индиректни корисник пројекта.
 
О свему о томе говорила је Милица Богданов, представник Инкубатора за младе у Зрењанину.
- Око 800 младих је прошло кроз „YourJob“ пројекат за младе у Зрењанину и са великим бројем њих смо успели да остваримо конкретне кораке ка њиховом запошљавању, а да притом укључимо оне најугроженије и ту заиста, највећу захвалност упућујем Центру за социјални рад и Центру за пружање услуга социјалне заштите – Мост из Зрењанина, који су ту, заједно са нама успели да заједничком подршком подржимо оне којима је то и најпотребније, тако да су они, саставни део нашег пројекта, рекла је Богданова и додала да се труде да укључе све заинтересоване стране, али да су ту послодавци најважнији.
 
- Кроз обуке, курсеве и кроз различите радионице, трудимо се да наше младе дугорочно запослимо, али последњу одлуку увек доноси послодавац и зато нам је сарадња са послодавцима један од приритета, јер на тај начин успевамо да сазнамо њихове потребе, а да обуком младих успемо да одговоримо на те потребе,  и то је заправо тај магични круг дугорочног запошљавања, закључује Богданова.
 
 
 
Циљ је јасан, сарадња с кандидатима, а и сарадања са послодавцима. Први Округли сто у Зрењанину, окупио је представнике Аустријске развојне агенције, представнике "Каритаса", као и младе послодавце и предузетнике са територије града Зрењанина.
 
Програм покретања предузетништва поред усавршавања за развој предузетништва, менторства и стручне и техничке подршке, подразумева грантове, односно бесповратна средства намењена за покретање приватног бизниса или социјалног предузећа у износу до 5200 € (у динарској противвредности) по бизнис идеји.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6196/mladi_preduzetniciDSC_0.jpg