Градоначелник на радном састанку Фонда „Европски послови“ АП Војводине, са представницима дипломатског кора и међународних финансијских институција у Србији

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је јуче, у Новом Саду, радном састанку који је организовао Фонд “Европски послови” АП Војводине, а ком су присуствовали представници дипломатског кора у Републици Србији, међународних финансијских институција и челници шест локалних самоуправа са територије Војводине. 
 
Састанак је организован с циљем представљања потенцијала градова и општина Зрењанина, Суботице, Сомбора, Кикинде, Апатина и Инђије и повезивања локалних самоуправа с екстерним изворима финансирања, а присуствовали су амбасадори или представници амбасада Румуније, Турске, Словеније, Хрватске, Чешке, Бугарске и Албаније, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕBRD) и Међународне финансијске корпорације (IFC) у Србији. 
 
 
 
 
Присутне је поздравио директор Фонда “Европски послови” АП Војводине Александар Симурдић, представљајући Војводину као “Капију Европе и праг Балкана” и истакавши значај мапирања потенцијала свих 45 градова и општине Војводине и припремања пројеката, који ће бити укрштени са европским грантовима и програмима, као и са линијама техничке подршке и кредитним линијама. Фонд “Европски послови”, као неке од својих стратешких приоритета, означава управо креирање заједничких пројеката са регионалним и другим европским партнерима, по питању коришћења претприступних фондова ЕУ и сарадњу са кључним европским и међународним институцијама. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура оценио је јучерашњи састанак као значајан, јер је представницима дипломатског кора и финансијских институција предочено место Зрењанина, не само на инвестиционој карти наше земље, већ и у ширим размерама.  
- Град Зрењанин један је од лидера у држави када је у питању привлачење инвестиција. Гради се неколико нових производних погона, а можемо се похвалити и тренутно највећим градилиштем у Србији, на ком „Линглонг Тајер” реализује инвестицију вредну скоро милијарду долара, што је највећа привредна инвестиција икада у нашем граду - истакао је градоначелник и додао да смо пред почетком реализације инвестиције која ће бити замајац развоја зрењанинске привреде, будућег ауто-пута који ће Зрењанин повезати с два највећа града у земљи, Београдом и Новим Садом.
 
- Имамо велике развојне потенцијале, опремљену индустријску зону са више од 500 хектара земљишта намењеног инвеститорима, а тај привредни развој прати и интензивна станоградња, која је најбољи показатељ привредних кретања. У Зрењанину се гради највише станова у последње три деценије, много је захтева за новим локацијама. Почели смо, први пут након више деценија, да чистимо корито Бегеја и уређујемо обале, а потписали смо и уговор о изградњи централног градског пречистача отпадних вода, што је капитална инвестиција и изузетан допринос очувању екологије - навео је градоначелник Салапура неке од резултата по којима град Зрењанин може да се издвоји и буде занимљив инвеститорима из других земаља и финансијским институцијама, у њиховим пројектима, стратешким плановима и програмима. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6255/novi_sad_0.jpg