Градоначелник примио рвача Зураба Датунашвилија: част нам је што у граду имамо тако узоран спортски колектив и у њему светске шампионе

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура примио је данас светског шампиона у рвању, репрезентативца Србије и члана Рвачког клуба “Пролетер”, Зураба Датунашвилија, његовог тренера Војислава Трајковића, председника Рвачког савеза Србије Жељка Трајковића и председника Рвачког клуба “Пролетер” Марка Станојчића. Пријему су присуствовале и помоћница градоначелника Цица Вучковић и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић
 
 
 
Зураб Датунашвили освојио је титулу светског шампиона у категорији до 87 кг, на такмичењу одржаном у главном граду Норвешке, Ослу. У финалној борби Датунашвили је убедљивим резултатом 9:1 савладао противника из Белорусије, Кирила Маскевича. На путу до финала био је бољи од Руса Алирзаева 4:3, Грузијца Гобазеа 2:1 а у полуфиналу Данца Бисултанова 5:1.
 
Честитајући му на успеху, градоначелник Симо Салапура истакао је да су освојене медаље Зураба Датунашвилија и на светском и на европском првенству и на Олимпијским играма потврда онога што обележавамо целе године - да је Зрењанин Европски град спорта за 2021. годину.
- Кроз овај резултат видимо да у Зрењанину постоји дуга и успешна традиција рвања, да је Рвачки клуб “Пролетер” један од најорганизованијих и најуспешнијих клубова не само у нашој држави, већ и ван граница региона и нама је част да, уз подршку локалне самоуправе, можемо да имамо тако узоран спортски колектив у граду - рекао је градоначелник и посебно истакао квалитетан стручни рад у клубу и добру базу међу најмлађим такмичарима. 
 
 
 
- Почев од најмлађих категорија, преко стручног кадра, до руководства, укључујући и нашег  суграђанина Жељка Трајковића, који води и национални рвачки савез, све то говори да је, осим резултата, веома битна и организованост и подршка која постоји. Сва такмичења у организацији Рвачког савеза Србије неким делом се реализују и у Зрењанину и она не само да промовишу наш град и рвачки спорт, већ стварају нову базу и привлаче будуће шампионе. У рвачком колективу је много деце, имамо чиме да се поносимо и верујем да ћемо и на наредним Олимпијским играма у Паризу имати такмичаре из нашег клуба, односно из Зрењанина - казао је он и подсетио да је, закључно с Олимпијским играма у Токију, Зрењанин на највећој спортској смотри имао 66 представника, спортиста, тренера или судија, а да тај низ учешћа наших суграђана није прекинут од 1956. године и Олимпијаде у Мелбурну. 
 
 
 
- Честитам на свим оствареним резултатима и Рвачком савезу Србије и Рвачком клубу “Пролетер” и желим им успеха и на наредним такмичењима - поручио је градоначелник.
 
Светски шампион Датунашвили истакао је да су мечеви у Норвешкој били тешки, али да је он и физички и ментално био одлично припремљен, да је остварио вредан резултат и да се због тога осећа одлично. 
- Срећан сам због свих освојених медаља, јер сам овом златном медаљом успешно окончао олимпијски циклус и сада се припремам за наредна такмичења. Наредне године стартује нови олимпијски циклус и први наступ ме очекује на Светском првенству у Београду, на ком ћу бранити ову титулу - рекао је он. 
 
 
 
 
Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић истакао је да је Зураб Датунашвили, са освојеним златним медаљама на европском и светском првенству и бронзаном на Олимпијским играма, најозбиљнији кандидат за спортисту Србије ове године. Захвалио се на подршци Града Зрењанина и разумевању градоначелника за потребе спорта и истакнутих спортиста. 
- Припремамо екипу за Париз 2024. године и ово нам је прва фаза у тим припремама, јер очекујемо да опет освојимо бар једну медаљу, а покушаћемо и две. Зураби је био одличан и показао врхунску форму ове године и мислим да је историја донети медаље са три највећа такмичења, и то две златне. Морам да истакнем и велику подршку коју имамо у Зрењанину, и од локалне самоуправе и од градоначелника, види се да је он био спортиста. Некад су најбитнија материјална средства, некад друга врста подршке, али је спортска подршка веома битна и ми то имамо, ту врсту разумевања људи управо по спорту - рекао је након данашњег пријема у Градској кући Трајковић. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6248/prijem_zuravi_0.jpg