Одржана 14. седница Скупштине града Зрењанина - у знаку реализације инвестиције изградње централног пречистача отпадних вода

Скупштина
Седница Скупштине града, којом је председавао Чедомир Јањић одржана је данас у Великој сали Културног центра Зрењанина, а све тачке предвиђене дневним редом усвојене су већином гласова. 
 
Одборници су усвојили предлоге Одлуке о изменама и допунама Одлуке о паркирању возила,  Одлуке о изменама и допуни Одлуке о оснивању Народног музеја Зрењанин, Измене и допуне Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2021. годину и Одлуке о покретању поступка давања у закуп неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина.
 
 
 
У наставку седнице усвојени су и предлози Решења о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Статута Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин'' Зрењанин, Закључка о давању сагласности на Измене и допуне Посебног програма о коришћењу субвенција из буџета града Зрењанина за ЈКП "Водовод и канализација'' Зрењанин за 2021. годину, Закључка о давању сагласности на Измене и допуне Програма пословања ЈКП ''Водовод и канализација'' Зрењанин за 2021. годину, као и Закључка о прихватању Друге измене Програма пословања ЈП ''Градска стамбена агенција'' Зрењанин за 2021. годину. 
 
 
 
Усвојен је и Извештај о реализацији Годишњег плана рада Предшколске установе Зрењанин за радну 2020/2021. годину, као и Годишњи план рада Предшколске установе Зрењанин за радну 2021/2022. годину, а затим и Предлог Закључка о прихватању Информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштва капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима чији је оснивач град Зрењанин, за период од 01.01. до 30.06.2021. године. У питању су тачке на коју је претходну сагласност дало и Градско веће, а разматране су на претходној седници тог тела.  
 
По завршетку седнице новинарима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац.
- Настављамо да седнице одржавамо на сваких месец, до месец и по дана. Не желимо да, као некада, користимо период од три месеца за одржавање седнице са великим бројем тачака, јер, покушавамо одмах да решавамо постојеће проблеме, али и да омогућимо лакши рад - рекао је он.
 
 
 
Сантовац је подсетио на то да је новембра прошле године потписан уговор са компанијом “Метито”, с циљем изградње пречистача отпадних вода и да из тог уговора произилазе обавезе инвеститора, али и Града Зрењанина.
- Оно што је била наша жеља и што смо на овој седници и урадили јесте да смо ушли у процедуру да тражимо од Владе Републике Србије сагласност на потписивање уговора са компанијом “Метито” како би се омогућило добијање грађевинске дозволе за изградњу пречистача. Да би се дошло до добијања грађевинске дозволе, основа је имати власништво над земљиштем, или закуп. Овог тренутка ми остварујемо могућност да, уз сагласност Владе, потпишемо и део уговора са “Метитом”, да би се добила грађевинска дозвола, и како би у 2022. години кренула изградња пречистача отпадних вода. Оно што јесу чињенице је да је пре потписивања, а о чему су данас говорили одређени одборници, све прошло законску процедуру, као и студија оправданости те инвестиције са ценом отпадних вода. Чињеница је и да постоји део појединаца и компанија који неправилно користе фекалну канализацију, испуштајући је у атмосферску, и то је оно што Град мора да решава, то нема везе ни са једним инвеститором - казао је још заменик Сантовац и рекао да су очекивања да постројење буде изграђено до 2023. године.
 
 

   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6246/skupstina_13_10_0.jpg