Отворена изложба “100 година од проглашења Михајла Идворског Пупина за почасног грађанина Великог Бечкерека”

Изложба “100 година од проглашења Михајла Идворског Пупина за почасног грађанина Великог Бечкерека” отрворена је данас на Тргу слободе у Зрењанину. Изложбу су реализовала удружења грађана “Година Пупина Зрењанин” и “Зрењанинска експлоратива”, уз финансијску подршку града Зрењанина.
 
Поред представника тих удружења, отварању је присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, као и руководиоци Дома културе “Михајло И. Пупин” из Идвора и представници фондације “Младен Селак” из Београда.
 
 
 
Изложбу је отворио Светислав Закић, директор Дома културе “Михајло Пупин” у Идвору, који је навео да је веома тешко испричати причу о Михајлу Пупину и набројати све оно што је учинио за нашу државу и тадашњу државу, колико је чинио за поједнице.
- Ми ту причу у Идвору покушавамо да презентујемо на најбољи могући начин, да наши водичи у сат времена, колико трају наше туре, испричају што више података о животу Пупина, са нагласком на ту његову хуманост - казао је он и позвао заинтересоване да дођу у Идвор .
 
 
 
Историчар Александар Радловачки - “Зрењанинска експлоратива”, аутор изложбе, казао је да су за израду изложбе највише користили архивску грађу Историјског архива Зрењанина, који је 2014. године, у “Години Пупина” у Зрењанину, реализовао још једну изложбу чији је аутор Филип Крчмар великодушно уступио део изложбе, а што је и била полазна основа за ову данас отворену изложбу. 
 
Обраћајући се присутнима, Сантовац је подсетио да је 2014. година била “Година Пупина”и да је скупштинском одлуком тада предложено да мост који је тада био у фази изградње, који спаја Банат са Новим Београдом, што је и прихваћено, понесе назив “Пупинов мост”.
- Михајло Идворски је пре сто година проглашен за почасног грађанина тадашњег Великог Бечкерека и овом изложбом то обележавамо, а оно што су чињенице јесте да наш Технички факултет носи име нашег великог научника, главна градска пошта у центру града налази се у Пупиновој улици, подигнуте су му и две спомен-бисте: у Алеји великана у Карађорђевом парку и испред факултета, као и две спомен-плоче - поред улаза у главну пошту и на кући у Малој Америци, његовој задужбини коју је купио непосредно након проглашења за почасног грађанина и уступио на коришћење сестри Персиди Олћан и њеној породици - рекао је Сантовац и истакао да Град у 2022. години планира реконструкцију задужбине Пупина која је сада у лошем стању и да се на тај начин омогући да се на том месту окупљају таленти и они који својим знањем представљају наш град и будућност нашег града. 
 
 
 
Иван Бошњак, представник удружења грађана “Година Пупина” и представник фондације “Младен Селак”, рекао је да се континуитет који лик и дело Михајла Пупина има у Зрењанину са данашњим даном поново ставља на прво место.
- Захвални смо граду Зрењанину што је баш на овом месту, на градском тргу поставио ову изложбу, младим ауторима који су се трудили да у архивама пронађу све ове чињенице и да се допринос великог научника прослави на одговарајући начин - рекао је, између осталог Бошњак.
 
 
 
Присутнима се обратила и Драгица Радосав, декан Техничког факултета "Михајло Пупин" и изразила задовољство што ће факултет 2024. године обележити 50 година од како с поносом носи име нашег великана. 
 
Током преподнева, представници Дома из Идвора и аутори монографије “Научник и патриота Михајло Идворски Пупин”, Драгољуб Мартиновић и Драгољуб Цуцић, уручили су Зрењанинској гимназији пакет књига – монографије “Научник и патриота Михајло Идворски Пупин”.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6256/izlozba_mihajlo_pupin0.jpg