Број купљених сеоских кућа на територији Града Зрењанина, на конкурсу Министарства за бригу о селу, заокружен на двадесет

Члан Градског већа Града Зрењанина Дејан Дамјановић, у име Града Зрењанина, потписао је у петак, у Министарству за бригу о селу, уговоре са још два корисника Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, чиме је укупан број таквих кућа на територији града заокружен на двадесет. 
 
Две последње купљене куће налазе се у Ботошу и Елемиру, а корисници су породице Стевић и Јанчикин, са тренутним пребивалиштем у Зрењанину.  
 
Подсећамо, први уговори с новим корисницима кућа у Елемиру, Арадцу, Перлезу и Меленцима потписани су 7. септембра, а након тога, у неколико наврата, нове власнике добиле су празне куће у укупно 12 насељених места на територији Зрењанина - Бело Блато (4 куће), Меленци (3), Елемир, Томашевац и Банатски Деспотовац (по две) и Перлез, Арадац, Златица, Лазарево, Стајићево, Орловат и Ботош (по једна кућа). 
 
 
 
Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.
 
Првобитно је за овај Програм Влада Републике Србије определила 500 милиона динара, али је, због веома великог интересовања тај износ увећан, на предлог Министарства за бригу о селу, на 686,5 милиона динара. До 1. новембра, до када је био рок за пријављивање, поднето је захтева за 945 кућа, а по једној кући максимално је могуће определити 1,2 милиона динара.
 
 
 
Министар за бригу о селу Милан Кркобабић почетком децембра је изјавио да је, у оквиру наведеног програма, подељена 651 кућа, а од тога су чак 132 породице решиле да се из градских и приградских средина врате на село. 
 
У Зрењанину је таквих случајева осам - седам породица са пребивалиштем у граду Зрењанину одлучило се за пресељење у неко од села, док ће се у Белом Блату населити и једна породица из Београда.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6330/ministar_krkobabic_perlez_00.jpg