Међународни дан особа са инвалидитетом обележен у Зрењанину: градоначелник са представницима удружења инвалида

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Зрењанина Симо Салапура уприличио је данас пријем за представнике удружења инвалида са територије града Зрењанина. Пријему су присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац,  начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Јелена Драгић и директорка Центра за социјални рад Зрењанин Оливера Лисица.
 
 
 
Градоначелник Салапура указао је да се на Међународни дан особа са инвалидитетом, који се обележава сваке године на данашњи дан, читавом друштву посебно скреће пажњу на проблеме и потребе особа са инвалидитетом.
- Kaо и сваке године трудимо се да имамо дијалог и отворен разговор са нашим председницима удружења особа са инвалидитетом. Обележавање је званично један дан у години, али морамо имати на уму да су такве особе поред нас свакога дана, током целе године, и у том смислу о њиховом положају морамо непрестано размишљати. Они су наше комшије, они живе са нама, поред нас су и јако нам је битно да чујемо њихове потребе и сугестије, као и нека питања која се тичу њихове области, рекао је градоначелник и додао да оно што је интересантно, јесте да се кроз годишње конкурсе, суфинансирају програми организације особа са инвалидитетом.
 
 
 
Како је још рекао први човек града Зрењанина, до краја ове године у плану је да се формира Савет за особе са инвалидитетом, који ће се активније бавити овом проблематиком која је присутна у нашем граду, уверен да ће се формирањем истог у наредном периоду показати још бољи резултати, као и сарадња када су у питању особе са инвалидитетом.
- Оно што је, такође, посебно важно, с обзиром да је Зрењанин ове године “Европски град спорта”, желим да посебно укажем и на наше спортисте, параолимпијце, који на најбољи могући начин доказују да инвалидитет није препрека за постизање врхунских резултата. Они треба да буду узор не само другим особама из своје популације, већ и свима нама, у свакодневном животу и решавању проблема на које наилазимо. Град Зрењанин наставиће да организује овакве сусрете на данашњи дан, али ћемо и током године, у свакој прилици разговарати с представницима удружења инвалида, решавати њихове проблеме и увек имати за њих отворена врата у нашој Градској управи, рекао је он.
 
 
 
Ружица Томић, председница Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Сунцокрет” града Зрењанина, истакла је овом приликом да са локалном самоуправом имају добру сарадњу и да их Град подржава кроз разне пројекте.
- Ово је један дан да покажемо колико су особе са инвалидидетом значајне у нашој заједници, колико тога могу и знају. Веома смо заинтересовани за рад наше локалне самоуправе, с којом имамо одличну сарадњу и ово је прилика да скренемо пажњу на наше потребе и могућности. Окупљања су веома значајна и ово је уједно прилика да разменимо искуства, нова сазнања и да заједно функционишемо, јер заједно можемо много, а сами не можемо ништа, закључила је председница Томић.
 
 
 
Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и икљученост из друштва.
 
Међународни дан особа са инвалидитетом ове се године обележава под слоганом „Вођство и учешће особа са инвалидитетом према инклузивном, приступачном и одрживом пост Ковид-19 свету“, са циљем да се промовише пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом.
 
 
 
Преко милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета. Широм света, особе са инвалидитетом се суочавају са бројним  баријерама које их искључују из пуног и ефикасног учествовања у друштвеним токовима - у погледу образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6312/dan_invalida_2021_0.jpg