Обележен 4. децембар, Дан војних ветерана - почаст страдалим у свим отаџбинским ратовима

Дан војних ветерана, 4. децембар, установљен је у Републици Србији 2015. године и од тада се обележава сваке године, у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло звање “стари ратник”, односно ветеран. 
 
Овај дан прилика је да се ода почаст страдалима у свим отаџбинским ратовима, али и да се организују сусрети с активним ветеранима, чују њихове речи, захтеви или решавају неки њихови проблеми. Обележавање Дана војних ветерана организују све јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије. Војне делегације, у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима, полажу венце на спомен-костурнице, споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова широм Србије, а на пригодним церемонијама и академијама евоцирају се сећања на страдале и шаљу пригодне поруке. 
 
 
 
 
Дан војних ветерана обележен је у Зрењанину полагањем венаца и цвећа на спомен-обележје погинулим са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-99. године и пригодним обраћањима, заменика градоначелника Зрењанина Саше Сантовца и потпуковника Стевана Жигића, представника гарнизона Војске Србије и Команде за развој Банатске бригаде у Зрењанину. 
 
Венце су на спомен-обележје положили представници гарнизона Војске Србије, Града Зрењанина, Средњебанатског управног округа, Организације резервних војних старешина Зрењанин и Градског одбора СУБНОР Зрењанин. У име Града Зрењанина венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и секретарка Скупштине града Светлана Грујић
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима након церемоније, заменик градоначелника истакао је да се Република Србија, али и припадници српског народа ван Матице, с поносом сећају својих јунака и својих хероја. 
- Одајемо данас почаст нашим суграђанима који су у ратовима од 1991. до 1999. године стали у одбрану отаџбине и њених националних интереса. Још једном сећамо се наша 53 јунака, њихова су имена путоказ како треба размишљати и поступати када су угрожени народ и отаџбина, али исто тако морамо у сваком тренутку чинити све што је у нашој моћи да се ратне страхоте више никада и никоме не понове - поручио је Сантовац. 
 
Указао је и на добру сарадњу Града Зрењанина и гарнизона Војске Србије. 
- Ово је средина у којој је наша војска увек била цењена и поштована и грађани су увек стајали уз њене припаднике, и у добрим и у лошим временима. Данашња времена свакако су много боља од неких претходних, а развојни планови и све активности које имамо, усмерене су искључиво ка напретку и развоју, и у овом тренутку, Зрењанин је центар неколико инвестиција које су од значаја и на државном нивоу - казао је Сантовац, посебно истакавши реализацију инвестиције “Линглонг”, аутопута ка Београду и Новом Саду и градњу централног пречистача отпадних вода. 
 
 
 
 
- Упоредо с тим, у граду се подиже и десетак других производних погона у индустријским зонама, а активно је више од десет градилишта нових стамбено-пословних објеката. У сарадњи с Републиком и Покрајином обнављамо зелене површине, спортске терене, отварамо вртиће у граду и насељеним местима, стварамо све боље услове за живот и рад свих становника. У свему томе, следимо пут којим су кренули наши суграђани, којима данас одајемо дужну почаст, и остварујемо њихове жеље и да живимо слободно и у миру - казао је још заменик градоначелника Сантовац. 
 
Потпуковник Стеван Жигић осврнуо се на историјат датума Дана ветерана и његове корене у Првом балканском рату. Указао је на потребу да се о значају овог дана и жртвама које су поднете у борби за слободу нашег народа и отаџбине едукују и младе генерације и нараштаји, како би наставили да негују културу сећања на људе и догађаје из наше историје и на хероје који су је стварали. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6311/dan_veterana_2021_0.jpg