Ротари Дистрикт 2483 Србија и Црна Гора и Ротари клубови обезбедили још једну донацију - мБот роботићи за зрењанинске школе

Ротари Дистрикт 2483 Србија и Црна Гора и Ротари клубови већ неколико година реализују донације за основне школе у Србији ради повећања дигиталне писмености ђака.
Данас је у Барокној сали Градске куће организована подела мБот роботића и семинар намењен наставницима, у присуству градоначелника Зрењанина Симе Салапуре који је захвалио на донацији. 

 

Семинар је одржао Небојша Глишић - Фонд Б92. 

Владимир Матић из Ротари Дистрикт 2483 рекао је да су до сада на основу потписаног Меморандума „За лепшу школу“ са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије донирали 600 рачунара за 120 школа и 670 дронова за учење програмских језика скреч и пајтон у 5. и 6. разредима основних школа.

 

 

Прошле недеље започели су са донацијом 500 мБот роботића за 100 основних школа у Србији које су обезбедили из Глобал Гранта „Ротари Дистрикт 2483 за 100 школа“- носилац пројекта Ротари клуб Сента и њихови пријатељи из Ротари клуба Савана из Дистрикта 6920 УСА. 

Велику помоћ у обезбеђивању потребних средстава у износу од 76.185  долара пружили су им УСАИД и Ротари Фондација у оквиру програма „Хеартс оф Еуропе“ као и велики број клубова из САД, Мађарске и Србије.

 

 

Секретар Ротари клуба Сента Јожеф Шандор изразио је задовољство што се пројекат успешно реализује.
- Надам се да ће вама у школама много помоћи у настави и да ће деца што пре научити да их користе и да ће достићи добре резултате на такмичењима у земљи и иностранству - рекао је он. 

 

 

Председница Ротари клуба Зрењанин Горјана Балани захвалила се Граду Зрењанину што је омогућио да се догађај одржи у Барокној сали и Ротари клубу Сента који су носиоци пројекта и изразила очекивање да ће оваквих и сличних акција у нашем граду бити и убудуће. 

 

 


Иначе, крајем септембра ове године у Градској кући уприличено је потписивање уговора и уручена је донација - беспилотне летелице - дронови, уз реализацију стручне информатичке обуке, између Ротари клуба Зрењанин и представника свих 28 основних школа са територије града. Пројекат се реализује на основу Меморандума “За лепшу школу”, који је иницирао Ротари дистрикт Србије и Црне Горе и потписао га са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6319/rotari_robotici_00.jpg