Међународни дан сећања на жртве Холокауста - обавеза целог друштва је да памти овакве злочине и не дозвољава да се икада више понове

Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар, обележава се данас широм света и Град Зрењанин, као и сваке године, сећа се својих страдалих суграђана Јевреја, који су прве ратне године у тадашњем окупираном Петровграду доживели трагичну судбину. Датум обележавања установљен је у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја и најозлоглашенији фашистички логор смрти у поробљеној Европи. 
 
 
 
Прва жртва фашистичког терора у нашем граду био је управо Јеврејин Виктор Елек, власник Фабрике шећера, који је стрељан на самом почетку окупације, 24. априла 1941. године. Потом је, у само једном дану, 18. августа исте године нестала готово целокупна тадашња јеврејска популација нашег града. Окупатор није поштедео чак ни објекте који су подсећали на јеврејску заједницу, па је до темеља срушио велелепну синагогу, подигнуту 1896. године, једну од најлепших грађевина у граду. На месту где се налазила, данашњој Јеврејској улици, данас је одржан комеморативни скуп и положени су венци на спомен-плочу.  
 
Цвеће су положили представници Града Зрењанина, Јеврејске општине Зрењанин и по први пут, делeгација ученика и професора Зрењанинске гимназије, у којој се посебна пажња посвећује том периоду наше и међународне историје и страдању јеврејског народа. Венац је положен и на спомен-плочу на згради Пољопривредне школе, некадашње касарне, где се 1941. године налазио сабирни логор за Јевреје, депортоване у београдске логоре, 18. августа те године. 
 
 
 
У име Града Зрењанина венац су положили вршилац дужности начелника Градске управе Милош Королија и заменик градоначелника Саша Сантовац, који је подсетио на страдања наших суграђана на почетку Другог светског рата.
- Само у једном дану је нестало 1280 припадника јеврејске заједнице, који су шлеповима депортовани у београдске логоре и никада се више нису вратили. Морамо се сећати тих жртава, али и стварати такву будућност да се слични злочини и догађаји више никад не понављају - поручио је Сантовац и истакао добру сарадњу између локалне самоуправе и Јеврејске општине.
 
 
 
- Заједно обележавамо све значајне датуме, прошле године смо, на 80-ту годишњицу од депортације, на пет локација поставили спомен-обележја “камен спотицања”, а данас смо разговарали о могућности санације спомен-плоче на месту синагоге и постављању још једне табле, која ће одсликавати синагогу и омогућити грађанима да виде како је она изгледала - казао је он.   
 
 
 
Потпредседник Јеврејске општине Зрењанин Владимир Арсенић рекао је да Јеврејска општина Зрењанин не би могла да постоји без подршке града, те да је прошле године реализован значајан пројекат постављања спомен-обележја “камен спотицања”
- С поносом истичемо да је Зрењанин први град у нашој земљи који је добио таква обележја, уз она бројна која постоје широм Европе. То је показало наше опредељење да те жртве и те људе који су ту живели заиста никада не заборавимо, да се сви пролазници “спотакну” испред тих кућа и виде ко је у њима живео и да та историја траје, да је и даље жива. Данас, као и сваког 27. јануара, обележавамо Међународни дан сећања на жртве Холокауста и то је обавеза не само јеврејске заједнице, већ и наша обавеза као друштва - да памтимо злочине који су се дешавали и да се они никада више не понове - нагласио је Арсенић. 
 
 
 
Процењује се да је током Другог светског рата у склопу нацистичког тзв. “коначног решења” убијено до шест милиона Јевреја, што је била трећина свих припадника тог народа. У великим деловима централне и источне Европе, јеврејска популација је готово нестала, или је сведена на незнатан број.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6394/Dan_secanja_na_Holokaust_2022__2_.jpg