Фестивал чварака – прилика за дружење, неговање старих обичаја, добрих међунационалних односа и мултикултуралност

Традиционални, десети по реду Фестивал чварака одржан је данас на Спортском центру „Лехел“ у Мужљи, а свечаном отварању, поред градоначелника Симa Салапуре, присуствовали су Елвира Ковач, потпредседница Скупштине Србије и потпредседница Савеза војвођанских Мађара и Иштван Пастор председник Скупштине АП Војводине и председник Савеза војвођанских Мађара.
 
 
Пастор је казао да данашњи дан није дан за говоре, већ дан за радост, дружење и радовање.
- Изузетно сам радостан због тога што сам данас овде, што сам од десет досадашњих манифестација можда само две пропустио. Веома радо овде долазим јер, без обзира на било какву припадност, има заједничког именитеља, а то је отвореност, расположење, радост и надање. То је оно што карактерише овај период године, период када се завршава зима и долази пролеће, када се сви ми надамо у обнављање, у препород и то не само у смислу дешавања у природи, него и у друштвеном смислу. Изузетно сам задовољан што је Мужља заједница која је у претходних више од десет година показала невероватну енергију живота, која је показала способност да ревитализује искуства и вредности које има и то сигурно доприноси не само квалитету живота у Мужљи, већ и Зрењанину и комплетном окружењу – рекао је Пастор и изразио наду да ће се са свима овде данас окупљенима срести и наредне године. 
 
 
Градоначелник Симо Салапура изразио је задовољство што су се манифестације вратиле у наш град.
- Ово је десета по реду манифестација у Мужљи и желим да похвалим организаторе и домаћине. На овај начин негујемо културу старих обичаја, подсећамо се неких старих обичаја, али градимо и добре међунационалне односе и негујемо мултикултуралност и мултинационалност наше средине. Ово овде што смо данас видели, као и манифестација у Белом Блату одржана пре две недеље, је нешто што репрезентује наше месне заједнице, наш град, а веома нам је важно и драго то што готово свако насељено место у Зрењанину има неку своју специфичност и своју манифестацију. Велики број људи и излагача на овој манифестацији показатељ је да организатори овде добро раде, да их све похвалимо и посебно поздравимо господина Пастора који је својим присуством допринео да ова манифестација још више добије на значају, он је дуго година уназад и један од иницијатора манифестације и један од оних који је здушно подржавају – казао је градоначелник Салапура.   
 
 
 
Председник Савета месне заједнице “Мужља” Ервин Палатинуш такође је указао на значај ове и оваквих манифестација.
- Ако успемо да ову манифестацију одржавамо у континуитету, Мужља ће да остане Мужља, Мужља ће да остане Мужљанцима и то је најважнија ствар и да пренесемо следећим генерацијама како се живело овде, и у Белом Блату, како су живели наши дедови и како су стварали једно јединство и како да то наставимо – рекао је он поздравивши госте и пожелевши да се сви лепо осећају данас у Мужљи.
   
 
Домаћини манифестације су чланови Удружења породичних газдинстава „Кластер Фокус“ и неколико цивилних организација, а циљ Фестивала јесте представљање сеоског и салашког туризма, презентација богате трпезе и свега што су овдашњи вредни житељи пажљливо чували од давнина до данас.
 
 
 
Иначе, поред такмичења у прављењу домаћих чварака, по први пут је одржан и Фестивал ракије, такмичарског карактера. 
 
Чувајући и негујући традицију овдашњих мештана, домаћини су заједно са најмлађим мештанима, младим бичеваоцима и различитим организацијама и удружењима од центра насеља у традиционалним маскама и уз пратњу музичара „испратили“ овогодишњу зиму.
 
 

Фестивал чварака окупио је двадесетак екипа из Војводине и осамдесет излагача из целе Србије, а а посетиоци су били у прилици да пробају или да купе чварке, кобасице, мекике и остале домаће производе. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6420/cvarak_fest_00.jpg