Градоначелник: Град ће са још више средстава учествовати на новом јавном позиву за унапређење мера енергетске ефикасности

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас домаћинство Анелије и Мирослава Пантовићa који су аплицирали и остварили право за суфинансирање мера енергетске санације на породичним кућама и становима за грађане са територије Града Зрењанина.  
 
 
- Добили смо максималан износ средстава, 100.000 динара, што је готово хиљаду евра и наравно да нам је та финансијска помоћ много значила. Претпрошле године заменили смо столарију у једном делу куће, а захваљујући овом конкурсу завршили смо комплетну замену столарије у доњем делу куће - казала је она. 
 
Пантовићи кажу да је нова столарија већ дала позитивне резултате када је реч о уштеди енергије и указују да би, уколико буду расписани конкурси за изолацију фасаде радо учествовали. 
  
 
Иначе, Град Зрењанин прошле године закључио је са Министарством рударства и енергетике Споразум о суфинансирању мера енергетске ефикасности које се односе на замену столарије и у граду Зрењанину на замену котлова. Првобитно, укупан износ средстава који је био на располагању за те мере од стране Града Зрењанина и Министарства рударства и енергетике износио је 17,4 милиона динара, од којих је 10 милиона издвојио Град Зрењанин, а 7,4 милиона Министарство. 
 
Град Зрењанин расписао је средином августа јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације на породичним кућама и становима за грађане са територије Града Зрењанина. 
 
 
Конкурс се тицао замене спољних прозора и врата, са пратећим грађевинским радовима, као и замене котлова на природни гас у кућама које поседују систем централног грејања. 
 
Од укупног износа 12,5 милиона динара опредељено је за замену столарије, док је 4,9 одсто намењено за замену котлова. 
 
 
Средином децембра градоначелник Зрењанина Симо Салапура одобрио је поред 10 и додатних 3 милиона динара за суфинансирање мера енергетске санације на породичним кућама и становима за грађане са територије Града Зрењанина. 
 
 
Одлуком градоначелника, тај износ од 12,5 милиона увећан је за још 3, што значи да је за енергетксу санацију опредељено укупно 15,5 милиона динара. Тиме су сви грађани који су конкурисали за замену котлова и столарија и при том испунили административно - технички услове по јавном позиву могли да остваре субвенције.
 
 
Градоначелник Салапура најавио је данас да ће Град Зрењанин, са још више средства у односу на прошлу годину, учествовати и на новом јавном позиву Министарства рударства и енергетике за унапређење енргетске ефикасности, а који ће, како је најављено, за све јединице локалне самоуправе бити отворен већ током овог месеца. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6412/prozori_obilazak_00.jpg