Градоначелник на прослави 20. годишњице Специјалне олимпијаде Србије: спортом до боље интеграције у друштво

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са делегацијом из нашег града, присуствовао је у Београду обележавању двадесете годишњице Специјалне олимпијаде Србије. Том приликом, директор Специјалне олимпијаде Александар Станојевић уручио му је посебну плакету за сарадњу и допринос Града Зрењанина активностима тог спортског удружења, формираног да особама са посебним потребама омогући бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности.
 
 
Захваљујући на признању, градоначелник Салапура је истакао да је Град Зрењанин међу срединама у нашој земљи у којима се спортистима Специјалне олимпијаде поклања посебна пажња, што је довело до значајних резултата, како на спортском пољу, тако и ван њега. 
- Од момента када смо започели пројекат развоја у оквиру Специјалне олимпијаде Србије, те клубове и такмичаре смо равноправно гледали и у њих улагали. Резултат је видљив. Само са Специјалне олимпијаде из Абу Дабија спортисти нашег и вашег клуба “Хенди спорт” донели су шест медаља у атлетици у појединачној конкуренцији и једну као чланови одбојкашког тима. Филипа Бартолеа, освајача три медаље и његове другаре из репрезентације смо дочекали као врхунске шампионе. Колико су нам важни спортисти у оквиру Специјалне олимпијаде говори и податак да смо баш атлетичарима на државном првенству Специјалне олимпијаде указали част да први испробају зрењанинску нову атлетску стазу. Били смо домаћини Специјалне олимпијаде Србије и верујем да из нашег града носите лепе успомене - казао је градоначелник и додао да се и сам, током спортске и тренерске каријере, уверио колико је значајно бављење спортом за особе из такве популације.
 
 
- Имам и личне мотиве да будем део Специјалне олимпијаде. Био сам један од оснивача зрењанинског клуба “Хенди спорт”, који је данас међу најбољима у Србији по резултатима, али и по организацији. Поносан сам на њихове медаље и срећан што се укључују у све више спортова, па ћемо тако имати и представника из Зрењанина на зимској Специјалној олимпијади наредне године - рекао је још Симо Салапура
 
Као стручњак у каратеу, навео је да је истраживао како се тим спортом може помоћи деци са сметњама у развоју.
- Више од двадесет пет полазника је, у оквиру ових наших тренинга, имало вишеструку корист. Најбитније што не проводе искључиво време у затвореном простору, социјализују се, друже са вршњацима, унапређују на спортском борилишту, а овакав облик вежбања има и терапеутску снагу - предочио је. 
 
 
Међу званицама на прослави били су и Филип Бартоле, члан клуба “Хенди спорт”, тренери у клубу Ања Остојић и Борислав Нухановић, као и некадашњи прослављени одбојкашки репрезентативац Владимир Вања Грбић, у својству глобалног амбасадора Специјалне олимпијаде. 
 
- Спортисти које окупља Специјална олимпијада у спорту виде бројне лепоте. На нама је да им те снове не ускратимо. Кроз спорт они треба да виде да су део средине у којој живе. Али и да могу да тренирају, такмиче се и доказују. Успех који постигну било на државним или светским такмичењима има двоструку тежину, победили су противнике, али су пре тога победили и своје страхове. Желим репрезентацији Специјалне олимпијаде Србије више медаља на наредним светским Олимпијадама, а вама свима успех у даљем раду у клубовима и срединама где радите и подржавате ове спортисте - поручио је на крају обраћања у Београду градоначелник Зрењанина Симо Салапура
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6406/Spec_olimpijada_Srbije_20_god_0.jpg