Градоначелник отворио манифестацију ”Белоблатска кобасица”: за очување традиције, старих обичаја и неговање специфичности села

Осма по реду “Белоблатска кобасица”, туристичко-гастрономска манифестација, отворена је данас у Белом Блату, а очекује се да током дводневног трајања, то село посети више хиљада људи. Након прошлогодишње паузе, организатори су се потрудили да припреме богат и занимљив програм и по први пут, поделили су га у два дана. Свечаном отварању присуствовали су и гости из иностранства, а манифестацију је прогласио отвореном градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши да је Бело Блато специфична средина, не само на територији града Зрењанина, већ и у региону.
 
 
 

- “Белоблатска кобасица” је превазишла локалне оквире и прерасла у значајну туристичку манифестацију на чему се, пре свега, захваљујем становницима Белог Блата, који су годинама неговали и унапређивали манифестацију. Верујем да ћемо и у наредном периоду имати овде занимљиве садржаје који ће, као и данас, привлачити и госте из Зрењанина, из других средина наше земље, али и из иностранства. Локална самоуправа наставиће да подржава “Белоблатску кобасицу”, али на нама је и да се бавимо током целе године побољшањем инфраструктуре у нашим селима, којих је двадесет два и свако је специфично, са неком својом манифестацијом - истакао је градоначелник Зрењанина.
 
 
 
 
Присутнима су се обратиле и заменица амбасадора Републике Словачке у Србији Моника Подскланова - Шухајдова и народна посланица у Скупштини Србије Елвира Ковач, на српском, словачком и мађарском језику, на три равноправна језика у овдашњој школи, док је некадашњи директор школе, данас у улози водитеља програма, Милан Недељков додао да су то “само три”, од седам језика којима се поносе сви становници Белог Блата.
- Имамо ми и ромски језик, бугарски језик, имамо језик пијетета - немачки, а имамо и најлепши језик на свету, језик срца и емоција, исконски језик - то је белоблатски, панонски есперанто. То је тај језик који нас спаја, та мултикултуралност и жеља да се очувамо и сачувамо - поручио је Недељков.
 
 
 
 
Првог дана 8. “Белоблатске кобасице” одржано је такмичење у свињокољу и обради меса на старински начин, уз учешће екипа из Стајићева, Новог Бечеја, Мужље, Перлеза и Белог Блата. За сутра је предвиђено такмичење у прављењу свежих домаћих кобасица, а како истиче председник Организационог одбора манифестације и председник Савета МЗ “Бело Блато” Мирослав Маркуш, пријављене су 43 екипе. Свака ће добити по 5 кг свежег свињског меса, 10 м црева, поклон пакет и уређено такмичарско место, док је обавеза такмичара да понесу ручну машину за млевење меса, пунилицу за кобасице, зачине и прибор за припрему печених кобасица. Оцењиваће се ток припремања кобасица, естетски изглед свеже кобасице, укус и изглед печене кобасице, као и декорација стола и послужења.
 
 
 
 
- У току је и програм “Банатски караван”, културно-уметнички програм, а имамо и око 150 излагача на простору где се одржава манифестација и продаја је увелико у току. Послужило нас је и време и надамо се да ће и сутрашњи програм привући доста посетилаца. С обзиром на епидемиолошку ситуацију, задовољан сам бројем посетилаца, као и начином на који смо ове године решили саобраћај на прилазном путу и сеоским улицама и избегли гужве које су нам представљале велики проблем ранијих година - казао је Маркуш. 
 
 
 
 
Отварање манифестације увеличали су наступом чланови КУД “Пионир” из Зрењанина, а у току поподнева и сутра наступиће и групе “Апсолутно романтично”, “Балканска душа” и “Нострадамус”. Све госте, на улазу и излазу из села, дочекује Јанко, маскота “Кобасицијаде”, направљен од трске и обучен у народну ношњу, а у рукама држи препознатљив производ, због ког током овог викенда хиљаде људи долази у Бело Блато.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6405/kobasicijada_2022_0.jpg