Градоначелник посетио Ченту: од пројеката у области унапређења енергетске ефикасности до асфалтирања улица

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са помоћницом Снежаном Вучуревић, посетио је данас Ченту и том приликом обишао радове на замени столарије у ОШ “Бранко Радичевић”, а потом и Улицу Милоша Црњанског, у којој су завршени радови на асфалтирању. 
 
У оквиру програма компаније НИС - Заједници заједно, један од пројеката на територији Града Зрењанина за који су издвојена средства у 2021. години реализује се у Ченти. У вредности пројекта од 2 милиона динара, на згради основне школе врши се замена више од 160 прозора, светларника и улазних врата новим ПВЦ профилима. Завршетком ових радова очекују се значајне уштеде енергената, смањиће се потрошња мазута у грејној сезони и побољшати енергетска ефикасност школске зграде. 
 
 
 
 
Ово је други значајан пројекат реализован у ОШ “Бранко Радичевић” у кратком временском периоду, о чему је говорио и градоначелник Симо Салапура.
- Од ове школске године, у дечјем вртићу при школи опремљен је нов простор и отворена јаслена узрасна група, коју похађа седамнаесторо деце, а већ се појавила потреба за продуженим боравком малишана, о чему такође размишљамо. Сада радимо и на унапређењу енергетске ефикасности у школи, заменом дотрајале столарије, старе педесет година, колико је времена прошло од изградње школе. Након гасификације овог насељеног места, надам се већ од наредне грејне сезоне, очекујем и да ћемо у школи имати и нови гасни котао, чиме ћемо добити значајне енергетске уштеде - рекао је градоначелник, након обиласка радова чији се завршетак очекује у наредним данима.   
 
 
 
 
Директор ОШ “Бранко Радичевић” Златко Булић каже да школу похађа 216 ученика и око 80 деце распоређене у три предшколске узрасне групе.
- Драго нам је што је град Зрењанин, уз подршку компаније НИС, препознао значај улагања у сеоске школе и ово је битан моменат у раду ове школе. Зграда је подигнута 1971. године, од тада датира и столарија, која је заиста дотрајала и имали смо великих проблема с грејањем школе. Верујем да ће се бољитак осетити већ од понедељка, када се деца буду вратила у школске клупе - истакао је директор Булић. 
 
 
 
 
Након посете школи, градоначелник је, заједно с представницима месне заједнице “Чента”, обишао и Улицу Милоша Црњанског, у којој је ових дана завршено асфалтирање деонице у дужини од 500 метара. Овим је једна од најдужих улица у селу, паралелна са главном, добила нову подлогу, уз безбедније и квалитетније одвијање саобраћаја. 
- С првим лепим данима кренуло је асфалтирање и у наредном периоду путари ће бити све приметнији и присутнији на терену. Сваки метар асфалта значајан је за све становнике, конкретно овде у Ченти завршили смо радове у једној од најдужих улица, на задовољство мештана који кажу да су ово дуго година чекали и да ће допринети и безбеднијем одвијању саобраћаја и квалитету живота у овом насељеном месту - рекао је још градоначелник Салапура.
 
Председник Савета МЗ “Чента” Спасоје Добриловић захвалио се градоначелнику и Граду Зрењанину на ангажовању да се заврше радови на асфалтирању комплетне Улице Милоша Црњанског. 
- Уз радове у школи, на замени столарије, настављамо и с уређењем Дом културе, такође средствима градског буџета и у складу с могућностима улажемо у село. У плану је да урадимо још неку улицу, још неку значајну инвестицију и верујем да ћемо, уз добру сарадњу с Градом Зрењанином, успети то да остваримо - нагласио је он.   
 
 
 
 
У Ченти је претходне године уклоњена и једна од највећих дивљих депонија на територији Града Зрењанина, површине око 20.000 квадратних метара, у оквиру шире акције која је обухватала и санацију депонија у Ботошу, Арадцу и Перлезу.  
 
Све наведено иде у прилог настојањима Града Зрењанина да улаже средства и за различите пројекте у насељеним местима. Чента је најудаљеније насеље од градског средишта, али то не значи да се не размишља о потребама и жељама њених становника, којих у селу има око три хиљаде.   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6419/centa_prozori_asfalt_0.jpg