Обука инспектора за рад у Јединственом еколошком информационом систему: за бољу координацију и ефикасније решавање проблема

Град Зрењанин данас је био домаћин скупа ком су присуствовали инспектори за заштиту животне средине и представници локалних самоуправа из сва три округа са територије Баната. У организацији Министарства заштите животне средине Републике Србије, свим инспекторима уручени су мобилни телефони са инсталираним софтвером и презентован рад апликације, намењене раду у Јединственом еколошком информационом систему на нивоу Републике Србије.
 
 
 
 
Присутнима су се обратили секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је рекао да су квалитетна и тачна координација, као и размена информација између различитих субјеката, изузетно значајни када је у питању брзина решавања еколошких проблема. Поменуо је и да буџетска издвајања за екологију у јединицима локалне самоуправе никада нису била већа.
- Желимо да, у сарадњи с Министарством заштите животне средине, будемо добар сервис за грађане када је у питању решавање свакодневних еколошких проблема и зато су значајни и ова апликација и данашња обука, која ће нам омогућити да будемо бржи и ефикаснији у томе. Битно је и да грађани виде како и на који начин тече решавање неког проблема, како се они пријављују и каква је координација између инспектора, комуналне милиције, локалне самоуправе, комуналних предузећа - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић извршила је примопредају мобилних телефона са инсталираним софтверима инспекторима.
- Путем ове апликације и Еколошког информационог система, грађани ће моћи одмах да пријаве проблем и да га фотографишу, да пошаљу нашим администраторима који ће моћи у истом моменту контактирати јединице локалне самоуправе и надлежне инспекције, проследити им проблем и очекивати у року од седам дана да се та повратна информација обради и достави као обрађена Министарству, како би могли да том грађанину проследе информације - рекла је Јокићева и додала да је од изузетног значаја да се та проблематика  озбиљно схвати.
 
- Од како је систем почео да ради, од 31. јануара, добили смо преко 500 пријава. Наши администратори су их готово све обрадили и послали свим надлежним инспекцијским службама и јединицама локалним самоуправама, и сада се од њих очекују одговори - рекла је секретарка, уз напомену да је тренутно систем успостављен у 12 управних округа. 
- Грађани могу да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, да је омогућено и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7.30 до 15.30 часова, рекла је још секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић.
 
На територији Републике Србије регистровано је око 3.500 хиљаде дивљих депонија, од чега је прошле године санирано 500, а Министарство ће с тим активностима наставити, како би се што више тих проблема решило.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6403/Prijavi_ekoloski_problem_0.jpg