Одржана трибина “Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова”

Трибина под називом “Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова” одржана је данас у Барокној сали Градске куће.
Овај скуп одржан је у организацији Фондације „Дајана Пауновић“ са циљем да представи и приближи јавности националне циљеве у поменутим областима, али и да упозна грађанке – потенцијалне кориснице подстицајних мера државе са правима која су им доступна у тој области.

 

 

Присутнима су се обратили Дајана Пауновић, оснивачица и управитељ Фондације „Дајана Пауновић“, Диана Миловић, подсекретарка Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Марко Матић, председник УО Фондације „Дајана Пауновић“, а испред Града Зрењанина помоћница градоначелника Снежана Вучуревић.

 

 

Дајана Пауновић , која је говорила о практичним искуствима и могућностима за деловање невладиног сектора у области равноправности полова и популационе политике, истакла је да Град Зрењанин светли пример добре праксе и да није случајно то што је прва у низу јавних трибина које ће бити организоване у наредна два месеца, одржана баш у нашем граду.

 

 

Снежана Вучуревић говорила је на тему - Представљање мера у области популационе политике и равноправности полова које су донеле и спроводе државне институције Републике Србије и локалне самоуправе.
Она је истакла да је Град Зрењанин у претходном периоду начинио велики помак, када су у питању мере популационе политике, од помоћи при остваривању родитељства, помоћи за новорођено дете, поклоне бебама, као и отварању нових јаслених и вртићких група у 14 насељених места и изграђена два нова вртића у граду. 

 

 

Такође, подсетила је она, Град издваја средства за ђачке торбе и школски прибор, а од ове године биће обезбеђене и бесплатне књиге за ученике првих разреда, уз то, Град финансира трошкове путовања за ученике основних и средњих школа, ученичке и студентске стипендије и бројне друге мере. 

 

Вучуревић је, између осталог, указала и на то да је Зрењанин је у претходним годинама био један од само два града у Војводини који је издвајао више од три одсто средстава из буџета за развијање пронаталитетне политике. Буџетом за ову годину средства подршке рађању и родитељству, као и деци и породицама са децом, предвиђена су у износу од 65 милиона динара. 

 

 

Иначе, Фондација „Дајана Пауновић“ активно се бави хуманитарним радом и економским оснаживањем угрожених група жена, као и конципирањем и активним промовисањем мера популационе политике. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6407/tribina_dajana_paunovic_00.jpg