Град Зрењанин опредељује 18,6 милиона динара за замену котларнице у школи у Ечки, министарство суфинансира пројекат са 9 милиона динара

Град Зрењанин опредељује 18,6 милиона динара за пројекат набавке, замене, реконструкције и санације котларница за грејање у 2022. години, конкретно за замену котларнице на мазут котларницом на гас, за потребе грејања спортске сале и основне школе “Др Александар Сабовљев” у Ечки. Град суфинансира пројекат буџетским средствима у износу од 9.638.625,00 динара, док је 9 милиона динара за ту намену определило Министарство заштите животне средине Републике Србије. Уговор о суфинансирању потписала је у Београду помоћница градоначелника Зрењанина Снежана Вучуревић
 
 
Уговор је потписан у оквиру реализације пројеката тог министарства за замену котларница у јавним установама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм Србије, у циљу унапређења квалитета ваздуха. Министарка Ирена Вујовић је истакла да ће Министарство заштите животне средине кроз два конкурса суфинансирати укупно 47 пројеката, додајући да су овом приликом потписани уговори за подршку реализацији 41 пројекта у 35 локалних самоуправа.
- Ови пројекти су изузетно важни, јер ће омогућити прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха широм земље. Кроз два конкурса определили смо укупно 350 милиона динара, а средства ће бити пребачена одмах након потписивања уговора. Циљ је да замена котлова крене одмах по завршетку грејне сезоне. Желим да захвалим свим општинама и градовима на изузетној сарадњи и што су ове године били спремнији него претходне. Драго ми је што показују велико интересовање да донесу еколошки пројекат у своју локалну заједницу – рекла је Вујовић.
 
 
Министарство заштите животне средине је прошле године први пут расписало јавне конкурсе за суфинансирање замене котлова у топланама и јавним установама, као и ложишта у домаћинствима.
 
Овим значајним пројектом и Град Зрењанин наставља да реализује активности у области побољшања енергетске ефикасности и заштите животне средине. Осим у школи у Ечки, замена котла за грејање планира се у наредном периоду и у школама у Меленцима, Перлезу и Ченти, а након гасификације неколико насељених места на територији града, тенденција је да се и у осталим школама спроводе слични пројекти. 
 
Извор и фотографије: Министарство заштите животне средине

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6469/Ministarka_Vujovic_ugovor_0.jpg