Граду Зрењанину два нова признања од стране Центра за оцењивање страних директних инвестиција у свету

Центар за оцењивање страних директних инвестиција у свету FDI Intelligence ставио је Град Зрењанин на треће место по исплативости улагања у категорији микро европских градова будућности за период 2022/23. Такође, Зрењанин се нашао и међу десет микро европских градова будућности у категорији примене ФДИ стратегије. 
 
Резултати оцењивања предлога агенција европских земаља за промоцију инвестиција објављени су у посебном издању магазина ФДИ, који издаје познати енглески “Фајненшал Тајмс”. 
 
 
“Видљивост” Зрењанина у престижном Центру за оцењивање страних директних инвестиција појавила се изградњом нових индустријских зона, константним улагањима у њихову инфраструктуру, ширењем и доласком бројних инвеститора. Почев од 2012. године и првог признања - када се индустријска зона “Југоисток” нашла на 48. месту на листи од 600 најбољих зона света за инвестирање из преко 120 земаља - Зрењанин је још неколико пута уврштен међу 10 европских градова сличне величине, у различитим категоријама оцењивања. 
 
Слободна зона Зрењанин је 2014. године проглашена за најбољу у Европи по подстицајима за инвеститоре, а наредне године сврстана је на 8. место у категорији за start-up. Године 2018. Зрењанин је уврштен у ТОП 10 европских микро градова будућности, а сада је FDI Intelligence доделио нашем граду и два нова признања. 
 
Индустријска зона “Југоисток” формирана је на 72 хектара површине и 2018. године проширена на чак 550 хектара, што је највећа зона за директна привредна улагања на територији Србије. У овом тренутку у зони послује, гради производне погоне или је купило земљиште 30 компанија, међу којима је и највећи инвеститор икада у Зрењанину и највећи директни страни улагач у Србији, компанија “Линглонг”, са производним комплексом вредним скоро милијарду долара.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6441/FDI_naslovna_0.jpg