Обнавља се један од највреднијих примерака градитељске баштине у Перлезу, зграда некадашњег Среског начелства

Један од највреднијих примерака градитељске баштине у центру Перлеза, зграда некадашњег Среског начелства, требало би да у предстојећем периоду буде обновљена и  тим поводом Перлез су посетили представници Завода за заштиту споменика културе Зрењанин и Јавног предузећа “Пошта Србије” из Београда, које жели да учествује у процесу обнове и допринесе реконструкцији простора у ком, између осталог, послује и одељење поште. 
 
 
 
 
Стручна служба Завода за заштиту споменика културе Зрењанин тренутно ради на утврђивању центра Перлеза за Просторну културно-историјску целину. Одређене су границе будуће целине, а објекти унутар ње класификовани по свом историјско-архитектонском значају. У том смислу је зграда Среског начелства у Светосавској улици бр. 14 валоризована као једна од највреднијих. Сазидана је осамдесетих година 19. века у стилу неоренесансе. То је угаона приземна грађевина разуђених основа у којој се данас налазе месна канцеларија, пошта, полицијска станица и експозитура Војвођанске банке.  
 
Представници Завода за заштиту споменика културе и “Пошта Србије” обишли су објекат, утврдили стање у ком се тренутно налази и договорили наредне кораке који ће уследити у поступку обнове. 
 
 
 
 
Обнова наведене зграде од значаја је за ревитализацију целокупног села, с обзиром да се Перлез издваја од осталих насељених места Града Зрењанина јер има карактер вароши и некада је био среско седиште. Таквим је проглашен након укидања Војне границе, 1873. године, и све до четрдесетих година 20. века око пространог центра села, дуж данашњих улица Краља Александра Карађорђевића, Светосавске, Трга кнеза Михајла и Вука Караџића, подижу се административне, стамбене и привредне зграде са елементима класицизма, сецесије и еклектике. Тако је село добило своју пошту и телеграф, срески суд, затвор, катастар, среску штедионицу, штедну задругу, испоставе Панчевачке народне банке и Јужно-мађарске привредне банке, парни млин, Водну задругу и др. Све зграде за наведене делатности постоје и данас. 
 
Како наводе у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин, у Перлезу су до сада утврђена два споменика културе: Српска православна црква Успења Богородице (из 1811. године) и родна кућа народног хероја Пап Павла.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6479/Perlez_posta_radni_sastanak_18-03-2022_0.jpg