Покрајинска влада обезбедила 151 милион динара за превоз средњошколаца - Зрењанину опредељено 6,7 милиона

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш уручио је данас уговоре у вредности од 151 милион динара представницима свих 45 локалних самоуправа у АП Војводини. Додељена средстава намењена су за регресирање превоза 19.649 ученика средњих школа, који свакодневно путују у међуградском саобраћају од места становања до школе и назад.

 

 

- Податак да у Војводини има близу двадесет хиљада ученика који средње образовање стичу свакодневним путовањем у друго место односно општину, да имамо децу-путнике који морају да превале веће раздаљине како би дошли на часове и вратили се потом кући, природно побуђује наше нарочито интересовање и жељу да помогнемо колико је то у нашој моћи. – рекао је Сакалаш.

Конкурс за регресирање превоза средњошколаца расписује се почев од 2002. године, од када су издвојена знатна средства за те намене, чиме се шаље порука подршке и родитељима и деци.

 

 

-Општине су, у складу са својим финансијским могућностима, опредељивале одређени износ у својим буџетима, а надлежни секретаријат доделио је средства до пуног износа који им је потребан. Овај конкурс нам је веома битан и доследно ћемо наставити да подржавамо све јединице локалне самоуправе у регресирању превоза за несметано школовање наших ученика и ученица – путника у Војводини – поручио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар.

 

 

У име Града Зрењанина уговор је потписала помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, а на основу конкурса које је Покрајински секретаријат расписао за 2022. годину из буџета Војводине граду Зрењанину опредељено је 6,735.355 динара.

Иначе, Град Зрењанин дужи низ година регресира превоз ученика средњих школа на основу Закључка Градског већа које се доноси за сваку школску годину. Закључак се односи на регресирање градског, приградског и међумесног превоза ученика средњих школа са пребивалиштем на територији града Зрењанина као и превоза ученика средњих школа железницом. 
Конкретно, када је реч о међумесном превозу, сваке године на територији града Зрењанина путује око хиљаду ученика средњих школа. У највећем броју ученици путују из насељених места града Зрењанина у средње школе у Зрењанину, док мањи број ученика путује у средње школе у друге општине. 

 

 

На основу Закључка Градског већа, град регресира приградски превоз ученика према регресној скали која је сваке године део Закључка који се доноси, а за ученике који са територије града Зрењанина путују у средње школе чије је седиште ван територије града Зрењанина (међумесни превоз), регресира половину од пуне цене ученичке месечне карте. За ученике чије су породице корисници новчане социјалне помоћи преко надлежног Центра за социјални рад, као и ученици за које Центар за социјални рад изда уверење да се породица налази у стању социјалне потребе, и у приградском и у међумесном превозу обезбеђује се регресирање цене карте у пуном износу. 

Поред средстава која су опредељена буџетом града за ту сврху, у великој  мери утичу и новчана средства која Град добија из буџета АП Војводине, а на основу конкурса који сваке године расписује Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице.
Утрошена средства за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа у међумесном превозу у 2021.  години  износила су заједно са средствима АП Војводине 14.724.265,00 динара. Опредељења средства у 2021. години из буџета АП  Војводине износила су 5.984.630,00 динара

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6473/pokrajinska_vlada_prevoz_ucenika_00.jpg