Градоначелник, поводом Међународног дана Рома: подстицати образовање ромске популације и побољшати комуналну инфраструктуру

Међународни дан Рома, који се обележава данас, 8. априла, установљен је службено 1990. године, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду код Лондона 7 - 12. априла 1971. године. На том је конгресу донета одлука о ромској химни за коју је изабрана песма “Ђелем, ђелем” (ромски: “Ишао сам, ишао”) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.  
 
Ромска популација присутна је и у нашем граду, и према последњем попису становништва 2011. године, трећа је по бројности, са 3.410 припадника. Међутим, процене су да је тај број и за 50 одсто већи, као и да више од 20 одсто ромске популације чине млађи од 18 година. Највише се суочавају, као што је углавном случај и у другим срединама где живе, с проблемима образовања, запошљавања и условима живота у недовољно комунално опремљеним насељима.
 
Град Зрењанин, у оквиру Градске управе, установио је радно место координатора за ромска питања, унапредио међусобну комуникацију и чини напоре да побољша положај Рома на својој територији, кроз различите активности и пројекте.  
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура упутио је честитку својим суграђанима ромске народности и пожелео им добро здравље, посао, образовање и сигурнију егзистенцију. Истакао је да је Град Зрењанин, током пандемије изазване коронавирусом, бринуо и о тој популацији, кроз посебне пакете помоћи, а реализоване су и друге акције. 
- Највеће ромско насеље у граду, “Дудара”, у потпуности је асфалтирано, седамдесет година након што је формирано, обезбедили смо и прикључак на водоводну мрежу за 37 ромских породица у том насељу и у Јанковом Мосту и наставићемо да побољшавамо комуналну инфраструктуру и у другим њиховим насељима. Свесни смо да је највећи проблем недовољно образовање и самим тим, смањене могућности за запошљавање, али нас радују подаци да се све већи број ромске деце укључује у редовно школовање и надамо се да ће се тај тренд наставити. Изградњом нових производних погона у Зрењанину, отварају се и нове могућности да и наши суграђани Роми обезбеде сигурнију егзистенцију - поручио је градоначелник, поводом Међународног дана Рома. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6501/Grad_00.jpg