Градоначелник Симо Салапура отворио 3. Интернационални Банатски фестивал вина - близу седамдесет излагача из бројних места широм Србије и иностранства

Градоначелник Симо Салапура отворио је данас у  хали спортова "Звонимир Звонко Вујин" 3. Интернационални Банатски фестивал вина на коме је учествовало близу седамдесет излагача из бројних места широм Србије и иностранства, а "Винску химну" отпевала је Милица Досковић. 

 

 

Отварајући Фестивал и поздрављајући излагаче и посетиоце, градоначелник Салапура је рекао да је првобитно замишљено да се манифестација одржи на отвореном, у Карађорђевом парку и да је због временских прилика то морало бити измењено, али је изразио и уверење да ће добра, позитивна енергија и укус вина допринети да фестивал одржи на најбољем нивоу у нашој хали.

 

 

- Све вас поздрављам, у своје лично име, у име Града Зрењанина и у име организатора, али и бројних излагача који су дали огромну енергију да се овакве манифестације одржавају у нашем граду и да трају. Град Зрењанин свакако ће их подржавати и драго нам је да се поново окупљамо у великом броју и што смо у прилици да данас угостимо госте из других крајева, а да исто тако узвратимо посету нашим пријатељима и промовишемо наше винаре, традицију, привреду, економију и туристичку понуду – рекао је градоначелник Симо Салапура пожелевши свима леп провод и да се идуће године сви поново окупе у нашем граду и у још већем броју. 

 


 
Директор Туристичке организације Зрењанин Зоран Љуботина најпре је свима пожелео  добродошлицу и истакао да су овдашњи винари, који су освајајући бројна признања много учинили за наше поднебље, заслужили један овакав фестивал. 

 

 

Испред Културног центра, који је један од организатора, обратио се Горан Маринковић који је рекао да је у почетку идеја фестивала била промоција домаћих винара, виноградара, вински туризам, а да је данас пред нама интернационални фестивал и уједно захвалио Граду и градоначелнику на свесрдној помоћи. 
 
Фестивал је изложбено-промотивног карактера, а ове године пријавиле су се винске куће, подруми, винари, виноградари, идивидуални производјачи и удружења из Србије, Црне Горе, Словачке, Румуније и Мађарске.

 

 

Поред њих, своје производе су изложили и произвођачи хране, зачина, природних производа, тинктура, мелема и лековитог биља, а како је и најављено у склопу фестивал биће одржана и стручна предавања у Кристалној дворани, док је за посетиоце обезбеђен и забавни и културно уметнички програм који ће трајати до 18 сати.

 

 

Истовремено, у оквиру фестивала одржава се и традиционална манифестација, 22. Банатске вредне руке, у склопу кога је двадесетак актива жена из Зрењанина и околине представиле храну и традиционалну културу нашег поднебља.

 

Манифестацију организује Културни центар Зрењанина, Туристичка организација, ИП Медиа 023, Удружење винара и љубитеља вина "Тарашки виногради" и ЈУ "Спортски објекти", а покровитељ је Град Зрењанин.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6503/festival_vina_2022_0.jpg