Одржан иницијални састанак - у припреми План развоја града Зрењанина за период 2022-2030. године

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура окупио је учеснике иницијалног састанка на тему израде стратегије, односно Плана развоја града Зрењанина за период 2022-2030. године. 
 
Посао израде Плана развоја града поверен је Фондацији за развој економске науке (ФРЕН) из Београда, чији је оснивач Економски факултет Универзитета у Београду, а директор наш суграђанин, проф. др Дејан Молнар
 
 
Овај посао подразумева дефинисање стратешких области и циљева у оквиру сваке области и одговарајућих мера за њихово остваривање. Кроз анализу и консултације с релевантним актерима у граду, дефинисано је пет стратешких области: економија, инвестиције и привредни развој, затим “зелена агенда” - екологија, односно концепт “зеленог града”, трећа стратешка област односи се на друштвени развој, четврта на развој инфраструктуре - саобраћајне, комуналне, дигиталне - и пети сегмент се односи на управљање у јавном сектору, односно на квалитет институција и институционалне подршке (“паметна управа”) за развој у будућем периоду.     
 
 
О припреми Плана развоја на иницијалном састанку говорио је управо проф. др Дејан Молнар, истакавши да процес израде плана подразумева одређене фазе, од којих је једна од најважнијих анализа стања и трендова у дефинисаним областима у граду Зрењанину, у периоду од 2015. године до данас.
- То ће нам послужити као основа за дефинисање праваца у којима град треба да се развија у наредном периоду и други паралелан, најважнији процес, јесте методологија израде, која ће се заснивати на тзв. “јавно-приватним дијалозима”. Град Зрењанин и Градска управа, заједно са ФРЕН-ом, грађанима, привредом, месним заједницама и другим заинтересованим странама у граду, заједнички кроз дијалоге, одредиће одговарајуће приоритете и мере за њихово спровођење. Биће то, дакле, један процес “партиципативног интегрисања” свих заинтересованих страна - објашњава Молнар. 
 
По његовим речима, током маја и јуна месеца ће се обавити јавно-приватни дијалози, да би након тога уследила израда прве верзије плана, која би била дата на увид јавности. Усвајање Плана развоја града Зрењанина за период 2022-2030. године требало би да се нађе на дневном реду једне од првих седница Скупштине града након летње паузе. 
 
 
Иницијалном састанку за израду Плана развоја града Зрењанина, осим градоначелника Салапуре и професора Молнара, присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћнице Цица Вучковић и Снежана Вучуревић, начелник Градске управе Милош Королија, начелница Одељења за привреду Јелена Травар Миљевић, директор  Регионалне привредне коморе Зрењанин Предраг Станков и координаторка Одсека за локални економски развој Оливера Радић.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6536/sastanak_plan_razvoja_0.jpg