Отворено ново градилиште у индустријској зони “Југоисток” - производне погоне гради компанија “МИНС ЕЛЕКТРО” из Панчева

Још један инвеститор отворио је градилиште у овиру индустријске зоне “Југоисток” - производне капацитете на парцели површине 9.519 квадратних метара гради домаће предузеће, “МИНС ЕЛЕКТРО” д.о.о. из Панчева. Изведени су први радови на изградњи интерних саобраћајница и предстоји инфраструктурно опремање парцеле на којој ће се градити пословни објекат - управна зграда и производни објекат са складиштем. 
 
Главни фокус рада компаније, основане 2007. године, је изградња и реконструкција висконапонских и средњенапонских трафо-станица, а бави се и производњом различитих врста нисконапонских блокова за дистрибуцију електричне енергије, ормана заштите и управљања, ормана аутоматике и компензације реактивне енергије.
 
 
 
 
Како су навели у том предузећу, у будућим производним погонима у Зрењанину планирају да утроструче производњу електро-ормана, које тренутно производе само за своје потребе у погону у Лештанима, с обзиром да је, због страних инвеститора у Србији, повећана тражња за електро-орманима намењеним индустријским постројењима. Електро-ормани који ће се производити у Зрењанину биће намењени првенствено домаћем тржишту, с планом да се касније извозе на остала тржишта у региону и иностранству.
 
Инвестиција ће се реализовати фазно, градњом три производне хале, уз рок за реализацију пројекта до средине 2026. године, како је назначено на инфо-табли на градилишту. 
 
 
 
Први део индустријске зоне “Југоисток”, инфарструктурно опремљене 2010. године средствима ЕУ у износу од 4 милиона евра, Града Зрењанина од 2,2 милиона евра и Националног инвестиционог плана (500.000 ЕУР) на површини од 72 хектара, у већем делу је попуњен инвеститорима. Прво је на том простору производну халу подигло зрењанинско предузеће “Алпин” (2008. године), да би до данас у зони изградило погоне или купило земљиште 30 инвеститора. Планским документима уследило је проширење зоне на 550 хектара, 2018. године, што је у овом тренутку површина намењена инвестирању коју на једној локацији, осим Зрењанина, не може да понуди ни једна локална самоуправа у Србији.  
 
 
На основу истраживања које је спровео FDI Inteligence, највећи центар за оцењивање страних директних инвестиција у свету, индустријска зона “Југоисток” се 2012. године нашла на 48. месту на листи најбољих зона света за инвестирање. Резултати су објављени у FDI магазину “Financial Times”, а у истраживању је учествовало 600 зона из преко 120 земаља.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6492/industrijska_zona_jugoistok_render_0.jpg