Представници Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије и Центра “Рето - Има наде” у радној посети Граду Зрењанину

Град Зрењанин данас су посетиле делегације Канцеларије за борбу против дрога Републике Србије и Центра “Рето - Има наде” и том приликом одржали састанак с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром. Током дана, у сарадњи с Градском библиотеком “Жарко Зрењанин”, организоваће разговоре о превенцији болести зависности, пре свега, наркоманије. У 16.30 часова, на платоу испред Библиотеке, биће постављен штанд Рето Центра, а сви заинтересовани грађани моћи да добију потребне информације и разговарају са волонтерима.
 
 
 
Говорећи о данашњој посети локалној самоуправи и градоначелнику Зрењанина, директор Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије Милан Пекић рекао је да је с градоначелником остварена добра сарадња, да је он изразио разумевање за предлоге и активности Канцеларије и да су у Зрењанину наишли на добар пријем. 
“Ово је само почетак наших активности у граду Зрењанину, за оно што радимо у више градова на територији Републике Србије, а тиче се формирања мултидисциплинарних тимова на нивоу локалне заједнице, јер се и проблеми у вези са болестима зависности манифестују и препознају најпре на локалном нивоу. Када је у питању рад Канцеларије за борбу против дрога, имамо широк дијапазон активности које нам предстоје, међу којима су и посете локалним самоуправама. Канцеларија је кровна институција у Републици Србији у области политике према дрогама, она обавља све административне и оперативне послове за потребе Владе и њених министарстава”, објаснио је Пекић и додао да данашња посета Зрењанину подразумева неке од неопходних корака које треба начинити у смислу укључивања друштва у решавање проблема.
 
 
 
“Организоваћемо информативно предавање ученицима основне школе, конкретно седмог разреда, јер су млади означени, по свим истраживањима, као најризичнија група за злоупотребе наркотика, где ће им се предочити све опасности и штетности које доноси злоупотреба, не само здравствене, него и социјалне и економске. Имаће прилику то да чују од људи који су били у проблему некада, а који су успели да се излече од тог зла”, нагласио је директор Канцеларије за борбу против дрога.  
 
Игор Јовановић, један од одговорних лица у Рето Центру, објашњава да је улога Центра да бесплатно помаже људима који имају проблем зависности и функционише као рехабилитациони центар. Каже да Центар егзистира у 35 земља света, да у Србији постоји од 2003. године и данас окупља од 100 до 120 чланова. 
“Имамо три стационарне куће за прихват момака, једну за прихват жена и неколико кућа за прихват брачних парова. Људи нам се константно обраћају за помоћ, има доста и повратника, зову и родитељи. Тешко је проценити колико је људи у нашој земљи суочено с оваквом врстом проблема, не правимо ту врсту статистике, али можемо по некој слободној процени говорити о броју од око 50 хиљада”, истиче Јовановић. 
 
 
Додаје да Рето Центар врши свакодневно прихват зависника у стационарним кућама, брине о њима 24 часа, помаже им да сагледају проблем и из њега изађу. Сви активисти центра су некадашњи зависници, излечени, који данас помажу као волонтери. 
 
Центар “Рето - Има наде” може се контактирати телефоном, линијама које су отворене 24 часа, на бројеве 011-804-0425 и 062-804-0425, преко фејсбук странице или мејла retoimanade@gmail.com

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6535/borba_protiv_narkotika_0.jpg