Скупштина Олимпијског комитета Србије: захвалност Граду Зрењанину за спортске домете и неговање олимпијског духа и традиције

Скупштина Олимпијског комитета Србије, највишег органа те спортске организације, одржана је данас у свечано опремљеној Барокној сали Градске куће, уз учешће делегата из свих спортских гранских организација Србије, прослављених олимпијаца, бројних гостију, представника зрењанинског спорта и челника Града Зрењанина.  
 
Организацијом и одржавањем ове седнице ван Београда, указана је још једна почаст и захвалност граду Зрењанину за његове спортске домете, титулу “Европског града спорта” и неговање олимпијског духа, традиције и спортских вредности.  
 
 
 
 
Председавајући Скупштине и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да је избор Зрењанина за одржавање седнице Скупштине био више него логичан. 
- Зрењанин је град феномен у светским размерама, када је спорт у питању, а посебно број освојених олимпијских одличја. Није било дилеме где да дођемо, знајући да ћемо бити, као и увек, изванредно примљени, јер је спорт најбољи начин за повезивање људи. Организоваали смо овде и изложбу, заједно са Српском академијом наука, а значајно је и што је градоначелник човек који долази из спорта и добро разуме ту нашу проблематику, који је амбициозан, радо нас овде угошћује и с којим одлично сарађујемо - изрекао је Маљковић речи хвале за Град Зрењанин. 
 
 
 
 
Говорећи о Олимпијским играма у Паризу, 2024. године, председник Маљковић рекао је да за њега оне почињу “већ сутра”. 
- Спектакл отварања по први пут ће бити одржан на води, на Сени, и што се тиче Париза, Олимпијада може да крене већ сутра, али што се тиче нас у Олимпијском комитету, не може сутра, морамо доста да радимо, добро да се презнојимо, међутим ово је спортска земља и када се најмање надате појави се добар резултат. У Токију је Србија освојила девет медаља, што је добар резултат, а у Паризу ћемо пробати да узмемо и коју више, уз констатацију да значај има свака освојена медаља, макар била и само једна - казао је Маљковић.      
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је значај организовања оваквог скупа у нашем граду, једином који је у Србији понео титулу “Европског града спорта”.
- Нисмо, наравно, стали на овој титули, радимо даље на побољшању наше спортске инфраструктуре, у току је реконструкција нашег Градског стадиона, улажемо доста и у школски спорт, предстоји одржавање 9. Спортске олимпијаде школске омладине Војводине, највећег спортског такмичења на територији Војводине за децу школског узраста. Настављамо и са пројектима којима унапређујемо спорт за особе са инвалидитетом и рад наших спортских клубова. Поносни смо и на израду филма о нашем олимпијцу Милораду Станулову и монографије “Зрењанинска олимпијска огрлица”, као доприносу неговању олимпијских вредности и култури спортског сећања. Захвални смо Олимпијском комитету Србије што је још једном препознао значај Зрењанина и указао нам част да данас будемо домаћини седнице скупштине - нагласио је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Пре почетка седнице, градоначелник Салапура примио је у свом кабинету највишу делегацију Олимпијског комитета Србије - председника и његове најближе сараднике - потпредседнице Марију Десивојевић-Цветковић и Милицу Ђуричић, потпредседника Жарка Зечевића и генералног секретара Ђорђа Вишацког. Пријему је присуствовала и генерална секретарка ССГЗ Вукосава Ђапић Атанацковић, а седници, између осталих и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста
 
Током седнице, посебна почаст исказана је присутним освајачима олимпијских медаља из Зрењанина - рвачу Браниславу Симићу, рукометашу Момиру Рнићу и одбојкашу Владимиру Грбићу, у чијем је власништву укупно шест олимпијских знамења. У самом раду Скупштине учестовала је плејада наших истакнутих спортиста, као представника националних савеза у својим спортовима - одбојкаш Ђула Мештер, кошаркашице Ана Јоковић и Соња Васић, стрелац Дамир Микец, ватерполисти Виктор Јеленић и Југослав Васовић, рвач Давор Штефанек, атлетичар Слободан Бранковић, стонотенисер Александар Каракашевић...
 
 
 
 
Градоначелник је потом и упутио речи добродошлице делегатима и гостима Скупштине ОКС. Поручио им је да су данас у Зрењанину само формално гости, али да се слободно могу осећати као код куће, јер ако и за један град у Србији може да се каже да је град спорта, онда се то с пуно разлога односи баш на Зрењанин. 
- Град Зрењанин веран је следбеник идеје олимпизма и олимпијског покрета и неуморни чувар спортске и олимпијске традиције. Наш суграђанин, др Ференц Кемењ, био је близак сарадник Пјера де Кубертена и члан првог Олимпијског комитета обновљених игара у Атини, 1896. године. У деценијама које су уследиле, олимпијски покрет налази овде пуну афирмацију. Од Рима, 1960. године, до Токија, ниједне Олимпијске игре нису прошле без Зрењанинаца. Мото “Важно је учествовати” поносно је допуњен у овом граду и низом од 24 освојене медаље. По неким статистикама, у односу на број становника, Зрењанин је европски град с највише освојених олимпијских медаља. Освајали су их спортисти рођени у нашем граду, или као чланови зрењанинских спортских клубова - подсетио је градоначелник и поменуо само неке од спортских куриозитета које су у вези са овом средином.
 
- Зрењанин је први у земљи добио наменску спортску дворану, коју смо прошле године преименовали у “Звонимир Звонко Вујин”. У њој је рукометна репрезентација 1963. одиграла прву утакмицу у затвореном простору. Осим Београда, у Србији је једино Зрењанин имао државног првака у кошарци. У нашем Народном музеју отворили смо посебну “Собу спорта”, такође као јединствен допринос чувању и неговању богате спортске традиције и резултата - казао је Салапура. 
 
 
 
 
Председнику ОКС Маљковићу уручио је и пригодан поклон - слику са свим освајачима олимпијских медаља из нашег града, а на дар од Олимпијског комитета Србије добио је плакету са сетом олимпијских значака, у знак захвалности граду Зрењанину на промоцији спорта и неговању олимпијских вредности.  
 
Друга седница Скупштине ОКС у олимпијском циклусу Париз 2024. године протекла је у знаку извештаја о раду Олимпијског комитета у претходној години, програму рада за 2022. годину и другим актуелним питањима. У складу с одлукама Међународног олимпијског комитета, ОКС је у своје чланство примио Плесни савез Србије и Скејтборд-ролер федерацију Србије, а из чланства искључио Бејзбол савез Србије, Софтбол савез Србије и Карате федерацију Србије.
 
Након седнице, делегати и гости посетили су и Собу спорта у зрењанинском Народном музеју.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6515/sednica_oks_2022_0.jpg