Уз подршку тенисера Новака Ђоковића у оквиру акције “Посади свој хлад” граду Зрењанину донирано је 3.500 садница платана

Граду Зрењанину дониране су саднице платана у склопу акције „Посади свој хлад пролеће 2022. године”, коју НВО „Зелени развојни центар“ из Сремске Митровице организује у сарадњи са фирмом „Legacy International“ која је организатор тениског АТП турнира у Београду. 

 

 

Уз подршку тенисера Новака Ђоковића у оквиру поменуте акције граду Зрењанину је донирано 3.500 садница листопадне врсте - Платан које су данас допремљене у задругу Пољопривредне школе. 

Саднице које су предмет донације су двогодишње и поседују одговарајуће потврде и сертификате. С обзиром да је реч о младим и крхким садницама, предложено је дошколовавање истих, уз сарадњу са Пољопривредном школом из Зрењанина 
и ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Зрењанин. 

 

 

Задругу су данас тим поводом посетили заменик градоначелника Саша Сантовац, Владимир Вујин технички директор ЈКП “Чистоћа и зеленило”, као и Данка Дрљан Журж из Одсека за заштиту и унапређивање животне средине Градске управе, а дочекали су их директор Пољопривредне школе Владимир Попов, професори и ученици школе. 

 

 

Заменик Сантовац се захвалио НВО “Зелени развојни центар”, а посебно тенисеру Новаку Ђоковићу који је одлучио да градове у Србији озелени.
- Зрењанину је додељено 3.500 садница платана, врсте која краси и светске метрополе. Одлучили смо да заједно са нашом Пољопрвредном школом и ЈКП “Чистоћа и зеленило” на простору где ученици те школе изводе практичну наставу задржимо ове саднице, шест месеци, или годину дана, како би ојачале и постале репрезентативан и отпоран садни материјал, а затим да их засадимо по свим деловима града - рекао је Сантовац и истакао да се на тај начин наставља акција озелењавања града која ће створити квалитетније услове живљења у нашем граду.

 


Директор Владимир Попов појаснио је да ће се на парцели школе радити “школовање платана”.
- Биљке су младе и осетљиве и ми ћемо их постепено прилагодити новим условима и припремити за садњу за следећих годину и по дана на њихово коначно место. На тај начин покушавамо да очувамо што већи број биљака како би свих 3.500 стабала било украс града - рекао је Попов.

Са ученицима те школе свих образовних профила ће се, како је рекао, радити садња, дошколовавање биљака, развачење система за наводњавање и ђубрење, а биће укључени и касније у садњи дрвећа по граду.
- Биће то лепо искуство за наше ученике и професоре, спојили смо много корисних и лепих ствари - рекао је Попов. 

 


Говорећи о садницама Данка Дрљан Журж је навела да је реч о веома отпорној брзорастућој врсти која достиже висину до 40 метара у градским условима и која подноси температуре и до минус 35 степена, широке крошње до 20 метара.

Навела је и да при садњи требало водити рачуна о дубини садње како не би дошло до подизања паркинга, или стаза које окружују дрво. 

 


- У нашем граду постоји леп дрворед на Булевару Вељка Влаховића који је крајем прошле године обновљен садницама платана и надамо се да ћемо ове саднице, када стасају и одшколују се до краја, моћи да искористимо и на другим локацијама предвиђеним за садњу - казала је она.

Дрљан Журж је напоменула да још није позната локација на којима ће платани бити засађени, али да ће то бити одлучено у сарадњи са ЈКП “”Чистоћа и зеленило”.

 

 

Иначе, платан представља омиљено дрво у урбаним срединама. Многи булевари светских метропола дугују део свог шарма овом прелепом дрвећу. Може доживети старост и до 500 година.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6514/sadnice_poljoprivredna_00.jpg