Девојчице и дечаци из пет зрењанинских основних школа први пут учествују у кошаркашкој Јуниор НБА лиги

У свечаној сали Установе културе општине Палилула “Влада Дивљан“ одржан је Драфт Јуниор НБА лиге 2022, на коме су извучени НБА клубови и школе које ће носити њихова имена. Кошаркашки савез Србије, у сарадњи са НБА Европа, пети пут организује Јуниор НБА лигу, у којој ће и ове године први пут учествовати чак 60 школа из пет градова у Србији – 30 београдских, по десет новосадских и нишких, по пет основних школа из Зрењанина и Крагујевца, подељених у две лиге – Црвену и Плаву.
 
Такмичење ће се одржати по систему НБА лиге за ученике (дечаке и девојчице) петог и млађих разреда.
 
 
 
Први пут учешће у овом такмичењу узело је пет основних школа из Зрењанина - ОШ “Жарко Зрењанин“, ОШ “2. октобар“, ОШ “Доситеј Обрадовић“, ОШ “Др Јован Цвијић“, ОШ “Петар Петровић Његош“- и оне ће се такмичити у оквиру Плаве лиге, Дивизије “Југоисток”. Имена школа и НБА клубова жребали су кошаркаши Бориша Симанић, Никола Ђуришић и Марко Вукчевић, а капитени извучених школа могли су да бирају екипу чији дрес желе да носе. Тако ће зрењанинске школе у такмичењу носити имена следећих клубова:
Вашингтон Визардс – ОШ “Жарко Зрењанин“
Шарлот Хорнетс – ОШ “2. Октобар“
Орландо Меџик – ОШ “Доситеј Обрадовић“
Мајами Хит – ОШ “Др Јован Цвијић“
Атланта Хоукс – ОШ “Петар Петровић Његош“
 
 
 
 
У сјајној атмосфери, пред око 500 деце, професора и гостију, Драфту су присуствовали, испред мушке сениорске репрезентације, селектор Светислав Пешић и директор мушке сениорске репрезентације Драган Тарлаћ, генерални секретар КСС Златко Болић, потпредседник КСС за мушку кошарку и бивши НБА кошаркаш Ненад Крстић, потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић, бивши НБА кошаркаши Коста Перовић и Миле Илић и наша бивша трофејна репрезентативка Соња Васић. При жребању су помагали репрезентативци Србије и првотимци Мега Моцарта Бориша Симанић и Никола Ђуришић и јуниорски репрезентативца Србије и члан Партизана НИС Марко Вукчевић.
 
 
 
Присутнима се први обратио генерални секретар КСС Златко Болић, с посебним освртом на градове који ће премијерно учествовати у такмичењу, Зрењанин и Крагујевац.
– Желим да вас поздравим у име Кошаркашког савеза Србије и моје име, сигурно да нам је много драго што вас после две године паузе због Ковида видим у оволиком броју и што настављамо такмичење и дружење. Надам се да ће градови Зрењанин и Крагујевац, који се прикључују овом нашем сјајном такмичењу, бити добри домаћини, да ће имати добре екипе и показати квалитет свог рада, свог места и оно што знају… Желим вам да, пре свега, будете добри ђаци и имате пуно успеха у Јуниор НБА лиги - поручио је некадашњи истакнути кошаркаш.
 
 
 
 
Учеснике Драфта поздравили су и  потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић, као и селектор мушке националне селекције Светислав Пешић.
 
Јуниор НБА лига организује се широм планете, а у преко 20 земаља Европе. У претходне четири сезоне у нашој земљи је учешће узело око 2.000 дечака и девојчица из преко 50 основних школа.
 
Текст и фотографије: Кошаркашки савез Србије https://kss.rs/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6546/Junior_NBA_draft_0.jpg