Градоначелник позвао Зрењанинце да се прикључе акцији прикупљања пластичних чепова и помогну Удружењу параплегичара Баната

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас чланове Удружења параплегичара Баната и том приликом уручио им пластичне чепове прикључивши се на тај начин акцији коју то удружење спроводи од 2012. године. 

Градоначелник је уједно позвао Зрењанинце да прикупљају чепове и придруже акцији која је од великог и вишеструког значаја за чланове Удружења.

 

 

Захваливши на донацији и подршци Града Зрењанина Ненад Крбавац, председник Удружења параплегичара Баната казао је да је у почетку замишлљено да се акција спроводи само у Зрењанину, али да се она развијала великим корацима .
- Ми смо до 2016. године сакупили велику количину чепова, касније је акција настављена, али у много мањем обиму и до сада смо сакупили више десетина тона чепова што је огромна количина, посебно ако узмемо у обзир да је тежина једног чепа 1,5 грам. То се може мерити милионима сакупљених чепова - рекао је он.

 

 

Акција је замишљена тако да се од пластичних чепова купују ортопедска помагала за особе са инвалидитетом којима су она потребна будући да, како је рекао, постоје пропусти у правилницима за добијање колица, тако да неке особе нису могле да добију адекватна помагала.
- На томе је и настала идеја, да нашим члановима обезбедимо боља колица, а резултат тога је да смо педесетак ортопедских помагала различитих врста обезбедили за наше чланове, али не само за њих, већ и за многе друге које смо препознали да за тим имају потребу. Последње три године обезбедили смо помагала и за зрењанинску болницу, тачније, обезбедили смо осам помагала, пре неколико месеци поклонили смо три инвалидска колица болници и једна тоалетна колица, као и три колица за наше чланове. Ускоро ћемо обезбедити колица за још једну нашу чланицу - објаснио је Крбавац. 

 

 

Навео је да је акција прикупљања чепова попримила велику масовност не само у Зрењанину већ и у Средњобанатском округу.

Укључен је велики је број вртића, школа и других организација и предузећа.
- То није само прича о екологији, већ и о социјализацији особа са инвалидитетом, њихове веће видљивости и препознатљивости, а на крају, значај је и у томе што су особе са инвалидитетом покренуле акцију која је целокупну заједницу мотивисала да се придружи и заиста смо препознатљиви по тој акцији. Верујем да ћемо то наставити и убудуће да развијамо, као и да ће резултати бити значајни - казао је Ненад Крбавац наводећи да је, када је у питању број људи који учествују у акцији, реч о више хиљада.
- Оно што је такође значајно јесте што су за ових десет година неке младе генерације, садашњи одрасли људи, код себе успели да развију свест о важности сакупљања пластичне амбалаже и причи о рециклажи. Та деца, данас одрасли, сигурно препознају значај тога, о чему се пре двадесет година можда није ни знало да може да користи заједници. Све то важно је и због чињенице да је за један пластични чеп или амбалажу потребно хиљаду година да се рециклира и нестане - додао је он.

 

 

Иначе, за једна инвалидска колица који они обично набављају потребно је сакупити око 4,5 тоне чепова, што је велика количина, али, како је рекао Крбавац, добрим одзивом људи то је ипак могуће, а за набавку једних колица потребно им је око пола до годину дана сакупљања чепова.               

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6544/PARAPLEGICARI_CEPOVI_00.jpg