Обележен блистав спортски јубилеј, окупили се шампиони из 1972: дуг аплауз за одбојкаше ГИК “Баната” из Клека и сећање на титулу

Дугим и топлим аплаузом у Барокној сали Градске куће у Зрењанину награђени су данас некадашњи одбојкаши ГИК “Баната” из Клека, на свечаности организованој поводом 50. годишњице од освајања титуле шампиона Југославије, у сезони 1971/72. године. Девет играча из тог састава поново је у рукама држало дресове у којима су 6. маја 1972. године постали шампиони, додуше реплике дресова, али су се, кроз сећања и приче из тог периода, вратили у године када је у село са непуне две хиљаде становника стигла титула најбољих, у земљи са више од 20 милиона становника. 
 
 
 
 
Окупили су се данас у Клеку и Зрењанину Милорад Кијац, Милорад Мичић, Миленко Вуковић, Бранко Берак, Бранко Вујовић, Миро Ћук, Слободан Дамјанац, Радомир Дурсун и Миленко Шегрт, који су прво одали пошту преминулим саиграчима, капитену Милошу Грбићу, Слободану Грбићу и Недељку Иванковићу. Играчима из шампионског састава придружили су се потомци покојних одбојкаша, син Радослава Атељевића, који није могао да присуствује свечаности, као и некадашње чланице женске екипе ГИК “Баната”, садашњи чланови ОК “Клек Србијашуме”, одбојкашки и спортски радници из града и региона и челници Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић
 
Заједно су присуствовали откривању спомен-обележја на згради ОШ “Јован Дучић” у Клеку, с натписом Спортски центар "Милош Грбић", а потом је у Градској кући одржана свечана академија, уз пригодна обраћања и доделу плакета и захвалница поводом овог блиставог спортског јубилеја.
 
 
 
 
Присутне је, у име домаћина, поздравио градоначелник Симо Салапура, посебно се захваливши члановима шампионске екипе што су део спортске историје града Зрењанина и што су својим дометима и резултатима допринели да овај град у спорту постане то што јесте, да понесе титулу “Европски град спорта” и буде јединствен пример средине која је изнедрила толико шампиона и успешних клубова. Упоредио је достигнуће одбојкаша ГИК “Баната” и кошаркаша “Пролетера”, из 1956. године.
- До данас Зрењанин је једини град у Србији, осим Београда, који је имао шампиона у кошарци. Клек је једино село у Југославији које је изнедрило шампионе, и то када су пре њега у одбојци прваци стизали само из Београда, Загреба и једном из Марибора. Клек има у то време 1950 становника и екипу састављену само од вас, који сте у њему одрасли и живели. То је куриозитет у светским размерама, не само када је одбојка у питању. Пола века од освајања титуле довољно је дуг период да се тај резултат пресели у легенду. Неком ко то није доживео тешко је данас објаснити да је на утакмицама у “Медисону” било више Клечана него што их је остајало у селу, да је Зрењанин љубоморно присвајао ГИК-овце као своје, а да се до титуле стигло од канапа разапетих између два дрвета и терена од црвене шљаке, само неколико година раније - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Посебно је поменуо и највећа одбојкашка имена из Клека, и указао на домете њиховог успеха.
- Одбојкашка породица Грбић стигла је до Куће славних, до броја медаља које прелазе број 30, до светских и олимпијских висина. Међутим, и Милошеви саиграчи су се остварили као људи, и професионално и приватно, и доказали по ко зна који пут да спорт ствара добре људе, који знају и умеју да спортску дисциплину и фер-плеј пренесу и у живот и у посао којим се баве. Клек може бити поносан на своје спортисте, баш као и град Зрењанин. Поводом прошлогодишње титуле “Европског града спорта”, честитке су нам стизале из највиших спортских форума и организација у Србији, али и из других земаља, посебно из региона. И приликом бројних посета и спортских догађаја које смо имали, разговора и обиласка нашег музеја спорта, многи наши спортски пријатељи указивали су управо на успехе клечанских одбојкаша. Како време одмиче и године пролазе, њихов резултат постаје све вреднији и већи. Постаје, заиста, легенда и појам за незаборав - поручио је градоначелник Зрењанина. 
 
Јово Вуковић, новинар из Клека, евоцирао је успомене на период у ком се стварала шампионска екипа и покушао да објасни феномен одбојке и толиког броја спортских талената у том селу. Побројао је и читав низ играча и играчица који су наступали у репрезентативним селекцијама, били чланови стручних штабова националних тимова или одбојкашки функционери. 
 
 
 
 
Пригодним речима, скупу су се обратили и Милорад Фелбаб, председник ОК ГИК “Банат” у време освајања титуле шампиона, као и Петар Богуновић, потпредседник Одбојкашког савеза Србије и председник Одбојкашког савеза Војводине, истакавши значај освајања титуле одбојкаша из Клека за развој и домете тог спорта у Војводини.     
 
У име присутних играча из шампионске екипе, уз пуно емоција, сећања на дане младости, на заједништво у тиму и посвећеност спорту, евоцирао је Бранко Берак, поносно у рукама држећи дрес са бројем “1” и натписом ОК ГИК “Банат”. 
 
Плакете и захвалнице некадашњим одбојкашима и појединцима из спортских форума и организација уручили су потпредседник ОК “Клек Србијашуме” и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, као и Рајко Петровић, спортски директор клуба и председник Спортског савеза града Зрењанина. 
 
 
 
 
 
У име играча из 1972. године који више нису међу живима, или нису могли да присуствују данашњој прослави, плакете су примили Владимир Вања Грбић, светско спортско име и члан одбојкашке Куће славних, Александар Иванковић, Зоран Атељевић и Илија Грбић. У име тренера шампионске екипе и јединог који није био из Клека, покојног Лазара Гроздановића, плакету је примио син Петар. Плакете су примили и потомци сарадника Лазара Гроздановића, Рајка Кијца и Рајка Ћука.  
 
Букетима цвећа награђено је и пет дама које су у то време браниле боје женског одбојкашког клуба ГИК “Банат” - Рајка Папић, Радмила Кијац Табачки, Анђа Спаравало Дорошков, Боса Ђајић и Добрила Дурсун Зечар
 
Из одбојкашких организација, свечаности су присуствовали и Милутин Поповић, председник Одбојкашког савеза Босне и Херцеговине и Републике Српске и Неџад Османхаџић, потпредседник Одбојкашког савеза Војводине. Током академије, приказани су и фрагменти документарног филма посвећеног одбојкашима из Клека, аутора Мирослава Виславског и у продукцији Радио-телевизије Војводине. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6545/50_GODINA_KLEK_0.jpg