Тридесета награда Фонда “Тодор Манојловић” за модерни уметнички сензибилитет додељена професору, књижевнику и есејисти Славку Гордићу

На свечаности у Барокној сали Градске куће у Зрењанину данас је, тридесети пут, додељена награда Фонда “Тодор Манојловић” за модерни уметнички сензибилитет, а то признање, за 2021. годину, припало је Славку Гордићу, професору Универзитета у Новом Саду, књижевнику, књижевном критичару и есејисти, дугогодишњем уреднику Летописа Матице Српске. Повељу је добитнику уручио директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” и члан Управног одбора Фонда “Тодор Манојловић” Милан Бјелогрлић, а уметничку слику заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац
 
Фонд “Тодор Манојловић” Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" из Зрењанина основан је 1991. године са основном идејом да се сачува име и популарише дело Тодора Манојловића, истакнутог завичајног ствараоца. Фонд је кроз свој рад на проучавању књижевне заоставштине, прикупљање, објављивање и популарисање дела Тодора Манојловића установио и награду која је профилисана у једну од водећих награда у Србији и носи назив “Награда за модерни уметнички сензибилитет”. 
 
 
 

Честитајући тридесетом лауреату ове награде, заменик градоначелника Зрењанина Сантовац истакао је да је у питању јубилеј који завређује сваку пажњу, поштовање и кредибилитет.
- Имена досадашњих лауреата сада чине већ респектабилан списак домаће интелектуалне елите и стваралаца који су, у сваком тренутку свог живота и рада, пратили уметничке принципе и идеје којима се водио и Тодор Манојловић. Као представник Града Зрењанина, драго ми је што у нашој средини постоји награда ове врсте и што смо имали једног Тодора Манојловића који је својим делима и утицајима далеко надмашио локалне оквире. За нама јесте дуг пут и доста добитника, угледних и значајних имена, али, посматрано неким људским трајањем, тек смо закорачили у зрео живот. Сигуран сам да је пред Фондом и његовом наградом за модерни уметнички сензибилитет дуг и плодан пут - поручио је Саша Сантовац.
 
 
 
 
О профилу и значају награде Фонда “Тодор Манојловић”, као и њеном актуелном добитнику и његовом раду и стваралаштву говорили су председник Управног одбора Фонда Ненад Шапоња и члан УО Гојко Тешић
 
У образложењу Управног одбора, наводи се, између осталог, да је “књижевнокритичка мисао Славка Гордића у најлепшој традицији онога што модерни уметнички сензибилитет Тодора Манојловића данас може да значи, те да је, истовремено, његово прозно, есејистичко и критичко дело и деловање оставило веома дубок траг, како у савременој продукцији српске књижевности, тако и у антологијским изборима којима се својим квалитетом препоручило”. 
 
 
 
 
Лауреат Славко Гордић, у својој беседи поручио је да је дирнут и почаствован признањем и покушао да допринесе неговању успомене на Тодора Манојловића, како је истакао, “радним прилогом” и “наговором на поновно читање поезије Тодора Манојловића”.
- Откривен и обзнањен с великим закашњењем као блистав есејиста, познавалац и подстрекач модерних песничких струјања, Тодор Манојловић (1883-1968), рекло би се, још увек чека и на свој излазак из сенке у звању и позвању песника, ствараоца у примарно креативном смислу. Поновимо, уместо закључка, наговор на нови читалачки сусрет с песником Тодором Манојловићем, знаним нам грађанином света, космополитом и полиглотом, чији је творачки дух и у годинама наизглед непомичног живота у Бечкереку умео “да засија, да запламти” - казао је Гордић. 
 
Пре свечане доделе награда, заменик градоначелника Саша Сантовац примио је добитника награде Славка Гордића и председника и чланове Управног одбора Фонда “Тодор Манојловић”, који су присуствовали данашњој церемонији. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6571/NAGRADA_TODOR_MANOJLOVIC_2022_0.jpg