Завршена је 48. Песничка штафета - пловидба кроз стихове, до сигурне луке

Свечаним програмом на платоу испред Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” данас је завршена 48. “Песничка штафета”, традиционална манифестација за децу.
 
Захваљујући одличној сарадњи зрењанинске библиотеке са директорима школа и просветним радницима, сусрети деце и гостујућег књижевника били су реализовани у свих 60 школа учесница са територије Средњег Баната и општина Кикинда и Тител, у периоду од 9. до 20. маја. Угљеша Шајтинац и библиотекари Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” десет дана су се дружили и разговарали са основцима. Гостујући књижевник имао је прилике и да чује песме које су написали поводом овогодишње манифестације и да ужива у бројним програмима добродошлице које су му ученици припремили. 
 
 
 
 
Више од  2.000 песама написано је поводом овогодишње манифестације. У ужи избор ушло је 200 песама, а на завршној свечаности награђено је најзанимљивијих 12 радова. Додељено је по шест награда за ученике нижих и за ученике виших разреда основних школа.
 
Завршној свечаности присуствовала је и представница Града Зрењанина, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, којој је, у знак захвалности за сарадњу и подршку града реализацији “Песничке штафете”, директор ГНБ “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић уручио пригодну захвалницу.  Свечаности је присуствовао и Славиша Влачић, шеф службе за мрежне операције компаније "Телеком Србија" у Зрењанину. Та компанија донирала је награђеним учесницима манифестације 12 таблет рачунара.
 
Обраћајући се присутнима, књижевник Угљеша Шајтинац упоредио је “Песничку штафету” са својеврсном пловидбом кроз стихове, од острва до острва, односно до 60 школа, чије је ђаке назвао “острвљанима”, који су с великом радошћу и знатижељом дочекивали песнички караван и с ентузијазмом представљали своје песничке замисли, уз жаљење што ти сусрети трају само један школски час.  
 
 
 
 
Награђени учесници 48. Песничке штафете
 
Укупно се додељује 12 награда за најуспешније учеснике „Песничке штафете“: 6 награда за ученике нижих разреда основних школа (од I до IV разреда) и то: три трећа места, два друга места и једно прво место,  као и 6 награда за ученике виших разреда основних школа (од V до VIII разреда): три трећа места, два друга места и једно прво место.
 
Награде за ученике нижих разреда (од I до IV )
Вања Пандуров,  III разред, ОШ “Вук Караџић”, Конак, за песму “Звоно“
Ђорђе Субу,  II разред, ОШ “Др Александар Сабовљев”,  Ечка, за песму „Све чека“
Лана Цураковић, II разред, ОШ “1. октобар” Ботош, за песму “Небо”
Мирослав Ромода, II разред, ОШ “Светозар Милетић” Лок, за песму “Мој бицикли”
Николија Имброњев, II разред, ОШ “Др Бошко Вребалов” Меленци, за песму “Лептирић”
Лазар Радичев, II разред, ОШ “Ђура Јакшић“, Зрењанин, за песму “Љубав“
    
Награде за ученике виших разреда (од V до VIII)
Аница Грбић, VII разред, ОШ “Доситеј Обрадовић“, Зрењанин, за песму “Мушка песма“
Урош Буцало, V разред, ОШ “Славко Родић “, Крајишник, за песму “Сони“
Сања Сојак, V разред, ОШ “Братство јединство“, Бело Блато, за песму “Рáно” (“Јутро”)
Немања Захири, VI разред, ОШ “1. октобар”, Башаид, за песму “Моја Будућност”
Анђелија Зубац, VIII разред, ОШ “Стеван Алексић“ Јаша Томић, за песму “Он долази“
Борис Симић, VI разред, ОШ “Милош Црњански“, Српски Итебеј, за песму “Свакодневица“
 
“Песничка штафета”, манифестација од значаја за Град Зрењанин, и ове године реализована је уз подршку: Града Зрењанина, Министарства културе и информисања РС, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Компаније “Телеком Србија”, Компаније “Гомекс” и издавачких кућа: “Креативни центар”, “ProPolis Books” и “Пчелица”.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6575/PESNICKA_STAFETA_2022_0.jpg