Апел грађанима Одељења за ванредне ситуације у Зрењанину да не спаљују ниско растиње на отвореном

Одељење за ванредне ситуације у Зрењанину апелује на грађане да не спаљују ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.

 

 

Подсетили су и да је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима.

Претходних дана дошло је до повећања броја пожара чији је узрок најчешће био спаљивање остатака стрних усева, ниског растиња, суве траве, корова и трске на отвореном простору.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање било које врсте отпада на отвореном простору, а предвиђене новчане казне за физичка лица су од 10.000 до 50.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.

Одељење за ванредне ситуације контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднети захтев за покретање прекршајног поступка. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6614/apel_ovszr_00.png